Războiul pentru hrană: Pentagonul vrea să creeze o armată de insecte modificate genetic cu care să „stăpânească” agricultura

Pentagonul studiază posibilitatea folosirii insectelor pentru a combate pierderea culturilor agricole. Acestea ar urma să poarte viruși modificați genetic, care pot fi răspândiți rapid în culturile vulnerabile la o secetă, la o erupție naturală sau la o altă calamitate. Conceptul prevede ca virușii să producă modificări genetice care să protejeze plantele imediat, într-un singur sezon de creștere.
Totuși, nu toată lumea este încântată de acest program, mai multe ONG-uri acuzând deja armata americană că de fapt urmăresc crearea unor arme biologice cu care să poată controla și mai bine cine are și cine nu are voie să-și cultive pământurile. Potrivit unui articol din revista Science, programul Allied Insect deschide o „cutie a Pandorei” și implică o tehnologie care „poate fi percepută pe scară largă ca un efort de a dezvolta agenți biologici în scopuri ostile”.
Directorul de program al DARPA pentru acest program, Blake Bextine, a ținut să liniștească apele precizând faptul că programul este destinat exclusiv scopurilor pașnice, a fost revizuit de către agențiile guvernamentale responsabile de siguranța agricolă și are mai multe niveluri de securitate încorporate în protocoalele de cercetare.
„Nu cred că publicul trebuie să fie îngrijorat. Nu cred că comunitatea internațională trebuie să fie îngrijorată. Cred că oricând dezvoltăm o tehnologie nouă și revoluționară, există potențialul de dublă utilizare. Dar asta nu facem noi. Oferim protecție plantelor. Ne concentrăm asupra acestui scop pozitiv. Vrem să ne putem asigura securitatea alimentară, deoarece securitatea alimentară este parte a securității naționale. Securitatea națională poate fi rapid periclitată de amenințările naturale care apar în sistemul culturilor, inclusiv agenții patogeni, seceta, inundațiile și înghețurile, dar mai ales de amenințările introduse de teroriști”, a declarat Bextine la The Washington Post.
Programul prevede în prezent trei tipuri de insecte aliați și, cum recunoaște și Bextine, dezvoltarea acestuia implică folosirea de noi tehnologii care ar putea fi „cu dublă utilizare” atât în scopuri defensive, cât și ofensive. Insectele sunt cele din speciile aphids, leafhoppers and whiteflies. În natură, aceste insecte răspândesc în mod obișnuit viruși printre plante. Progresele recente ale editării genelor, CRISPR, ar putea permite cercetătorilor să personalizeze virușii pentru a atinge un obiectiv specific. Virusul modificat ar putea să pornească sau să dezactiveze anumite gene care, de exemplu, controlează rata de creștere a unei plante, ce ar putea fi utilă în timpul unei secete severe neașteptate.
Siguranța alimentară este o problemă majoră care nu va dispărea în următoarele decenii, deoarece trăim într-o lume din ce în ce mai aglomerată și care se confruntă și cu schimbările climatice, poluarea, pierderea biodiversității și a lipsei de apă potabilă.
În antichitate, armatele ardeau câmpurile ca un element strategic de cucerire a acelei regiuni. Dacă americanii au intenții bune, pur pozitive, în derularea acestui program, rămâne de văzut, cert este că există puține metode prin care comunitatea internațională poate să-i împiedice pe americani să-și ducă planurile la bun sfârșit. Oamenii de știință care sunt împotriva acestui program susțin că DARPA ar încălca un tratat internațional privind convenția armelor biologice și că vor încerca să îl blocheze la ONU.
„Noi susținem că există riscul ca programul să nu fie folosit doar în scopuri pașnice. În opinia noastră, justificările nu sunt destul de clare, de exemplu, de ce folosesc insecte? Pot folosi sisteme de pulverizare. Folosirea insectelor ca vector pentru răspândirea bolilor este o armă biologică clasică. Tratatul privind armele biologice permite cercetări care au un scop pașnic clar declarat, însă în cazul acesta, cum recunoaște și DARPA, tehonologia ar putea fi folosită în ambele sensuri”, a declarat Silja Voeneky, profesor de drept internațional la Universitatea din Freiburg, pentru The Washington Post.
sursa:https://www.washingtonpost.com/science/2018/10/04/pentagon-is-studying-an-insect-army-defend-crops-critics-fear-bioweapon/?noredirect=on&utm_term=.604e9befd80a
sursa: https://www.sciencealert.com/pentagon-bioengineered-insect-army-crop-defense-or-bioweapon
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu