Viața copiilor în evul mediu. Greutățile pe care le întâmpinau copiii în vremurile în care epidemiile și foametea făceau ravagii în Europa

Viața în evul mediu era total diferită față de cea de astăzi, iar cei care aveau cel mai mult de suferit erau copiii. Din cauza alimentaţiei precare și a bolile, majoritatea copiilor nu ajungeau la vârsta adolescenței. Mulţi dintre copii nu știau să se joace și să se bucure de copilărie, fiind nevoiți să lucreze alături de părinți de la vârste fragede. Unii istorici estimează că până la un sfert din copiii născuţi în timpurile medievale au murit chiar înainte de a fi trăit un an întreg. În general, cele mai multe decese infantile se produceau ca urmare a unor accidente casnice sau boli. Desigur, copiii care proveneau din familii sărace prezentau o rată mai mare a mortalităţii infantile, fiind dificil pentru familiile sărace să beneficieze de ajutor sau îngrijire medicală. Sugarii sănătoşi erau, de obicei, văzuţi ca un dar special de la Dumnezeu. Numele sfinţilor şi ale personajelor biblice erau populare în rândul copiilor din Evul Mediu.
Multe fetiţe erau abandonate la naştere deoarece erau o povară pentru părinţii lor. De multe ori se întâmpla ca fetiţele care munceau să fie tratate prost sau abuzate de stăpânul casei în care munceau. La 12 ani, fata era deja pregătită pentru căsătorie. Căsătoria era o simplă tranzacţie, fata fiind trimisă în casa soţului după un schimb financiar. Fetele treceau de la ceea ce era de obicei o copilărie lipsită de afecţiune şi de joacă la rolul de soţie şi mamă, deşi nu ajunseseră încă nici la adolescenţă.
Băieţii erau consideraţi apţi să intre în rândul bărbaţilor la 14 ani, ceea ce reprezenta vârsta majoratului şi pentru un rege. Până la Renaştere, şcoala nu era necunoscută, dar era rezervată în special viitorilor clerici, celor care trebuiau să cunoască limba latină, aceasta fiind limba oficială a Bisericii. După reformă, în societăţile protestante, copilul asista la rugăciunea colectivă a familiei, în fiecare zi. În secolele XVII – XVIII, idealul era de a pregăti pe cineva care să fie folositor mai întâi Bisericii şi apoi statului. Latina nu era numai limba culturii clasice ci și limba Bisericii catolice.
sursa: http://www.thefinertimes.com/Middle-Ages/children-in-the-middle-ages.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu