Cunoaste lumea

Noutăți

Oamenii de știință au identificat genele asociate cu fericirea şi depresia

Girl drawing smiley face on to a wall
  •  
  •  
  •  

Într-un studiu realizat pe mai mult de 298.000 de persoane, studiu condus de cercetătorii Meike Bartels şi Philipp Koellinger, de la Vrije Universiteit din Olanda, s-au identificat trei variaţii genetice asociate cu starea de fericire, două variaţii genetice asociate cu simptomele depresiei, precum şi 11 variaţii genetice asociate cu nevroza.

„Acest studiu este atât un punct de referință, cât și un nou început: un punct de referință pentru că acum suntem siguri că există un aspect genetic al fericirii și un nou început deoarece cele trei variaţii genetice pe care le cunoaştem acum contribuie doar la o mică parte din diferențele dintre ființele umane. Ne așteptăm să existe multe alte variaţii genetice care au un rol în această diferenţiere”, a spus Prof. Bartels.

„Fericirea și starea de bine reprezintă obiectul de studiu pentru un număr tot mai mare de cercetări științifice din numeroase discipline academice. Studiile se concentrează tot mai mult asupra stării de bine, datorită unui număr tot mai mare de dovezi care sugerează că aceasta este un factor important în ceea ce priveşte sănătatea mintală și cea fizică ”, se arată în comunicatul trimis presei de către echipa de cercetare.

Potrivit acestora, variaţiile genetice asociate fericirii pot fi întâlnite în sistemul nervos central, glandele suprarenale și în sistemul pancreatic. Identificarea unei legături între genetică şi simptomele depresiei reprezintă, de asemenea, un progres. Acest lucru arată că cercetările asupra fericirii pot oferi, de asemenea, noi perspective în ceea ce priveşte identificarea cauzelor uneia dintre cele mai mari provocări medicale ale timpului nostru, și anume depresia. Se estimează că în anul 2020 depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, după afecțiunile cardiovasculare. În prezent, boala afectează aproximativ 121 milioane de oameni pe glob. În România, a fost depistată o creștere semnificativă a episodului depresiv major odată cu vârsta, de la 2,1% – 2,6%, pentru cei cu vârste între 18-49 ani, la 4,4% – 5,2%, pentru oamenii de peste 50 de ani, cu un ritm de creștere de 1,2 puncte procentuale pentru fiecare grupă de vârstă (50-64 ani și peste 65 de ani). Rezultatele au fost publicate online în revista Nature Genetics.

sursa: http://www.sci-news.com/genetics/genes-happiness-depression-03814.html
traducere și adaptarE: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii