Descoperire remarcabilă, la sud de Dunăre: mormântul unui NOBIL TRAC, aflat în cel mai mare tumul de inhumație din Peninsula Balcanică

Recent, arheologii din Bulgaria au descoperit un mormânt monumental, datând din secolul III d.Hr., construit, foarte probabil, pentru un nobil trac. Descoperirea a fost efectuată în sudul Bulgariei, în satul Manole, nu departe de orașul Plovdiv, ca urmare a excavațiilor efectuate în tumulul de inhumație Maltepe.
Deocamdată a fost scoasă la iveală partea superioară a anticului mormânt tracic, în urma excavării tumulului Maltepe. Structura este descrisă, de către arheologi, drept cel mai mare tumul de inhumație din Bulgaria, dar și din întreaga Peninsula Balcanică. Străvechiul mormânt, aflat la o adâncime de 5 metri (măsurată din vârful tumulului) are o lungime de 7 metri și o lățime de 7 metri.
Mormântul a fost construit, foarte probabil, pentru un important lider trac și este foarte asemănător cu o altă structură de acest fel, aflată în perimetrul vechiului oraș Viminacium (capitala provinciei romane Moesia Superior) – care se pare că i-a aparținut împăratului Marcus Aurelius Carinus (282-284 d.Hr.).
Tumulul de inhumație Maltepe, construit de către traci, are dimensiuni impresionante: un diametru de 100 de metri și o înălțime de circa 27 de metri. Se află la aproximativ 10 km distanță de orașul Plovdiv, construit pe temeliile orașului Philipopolis din Antichitate.
Arheologii cred că mormântul a aparținut unui conducător al tracilor odrisi, care stăpânea peste Philipopolis pe la mijlocul secolului III e.n., într-o vreme în care la conducerea Imperiului Roman s-au perindat împărați proveniți dintre oamenii de rând, din populațiile provinciale, neaparținând, deci, elitelor de la Roma.
Datarea mormântului tracic s-a făcut pe baza monedelor și a ceramicii găsite în urma săpăturilor; obiectele fuseseră amplasate acolo în timpul ritualurilor funerare.
În Antichitate, tracii reprezentau populația majoritară pe întregul teritoriu ocupat astăzi de către state precum Bulgaria, România, Republica Moldova, Macedonia, Serbia, precum și în unele regiuni care astăzi aparțin unor state precum Turcia și Grecia.
Sursa: archaeologyinbulgaria.com
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu