Cunoaste lumea

Noutăți

Chinezii au construit primul ceas atomic funcțional în spațiul cosmic

  •  
  •  
  •  

Ceasul atomic este cel mai exact dintre toate ceasurile create de om. Acum, potrivit unei lucrări publicate în revista de specialitate Nature Communications, o echipă de cercetători de la Shanghai Institute of Optics and Fine Mechanics, China, au reușit să opereze un ceas atomic rece în spațiu, timp de 15 luni. Acesta a fost instalat pe stația spațială chineză Tiangong-2.

Ceasurile atomice reci răcesc atomii cu laser până aproape de zero absolut înainte să le măsoare oscilațiile. Sunt extrem de precise, însă și mai dificil de operat și realizat. Un astfel de ceas măsoară vibrațiile atomilor în cădere liberă, astfel încât aceștia să nu interacționeze cu altceva. pe Pământ, atomii trebuie ”împinși” constant în sus, pentru a fi măsurați în timp ce cad înapoi printr-un detector. Potrivit oamenilor de știință această premieră deschide o nouă etapă în măsurarea timpului, pentru că un ceas atomic funcțional în spațiu e extrem de greu de realizat din punct de vedere tehnic. În primul rând dispozitiul trebuie să fie mult mai mic decât un ceas atomic funcțional pe Pământ, trebuie să treacă de testele de siguranță premergătoare lansării în spațiu, să funcționeze în microgravitație și trebuie să se protejeze singur împotriva radiațiilor cosmice. Mai mult decât atât, trebuie să fie funcțional independent de intervențiile experților, care oricum n-ar putea să-l repare imediat, fiind la câteva mii de km distanță, pe Pământ.

Sunt nenumărate avantaje care să ne facă să studiem mult mai aprofundat și să încercăm să creăm dispozitive de acest tip mult mai viabile și capabile să funcționeze în spațiu. Un ceas atomic rece aflat în spațiu poate studia oscilațiile atomilor pe perioade mai lungi de timp. În microgravitație, atomul poate sta într-un anumit punct o perioadă mai lungă de timp, astfel că poate fi măsurat mai mult timp. Iar asta, în final, oferă o precizie mai mare la măsurătoare.

În 1945, profesorul Isidor Rabi de la Universitatea Columbia era convins de faptul că folosindu-se de proprietăţilor elementelor chimice poate construi un ceas extrem de precis. Patru ani mai târziu, primul astfel de dispozitiv era așezat în cadrul sălii de conferințe din cadrul Biroului Naţional de Standarde din SUA. A urmat ulterior Caesium I, proiectat de către Louis Essen şi construit în Laboratorul Naţional de Fizică din Teddington, Anglia, în 1955. Deși nu era prima maşină care folosea proprietăţile atomilor pentru a măsura timpul, era prima care atingea performanţe superioare ceasurilor cu cuarţ sau cu pendul.

sursa: https://www.livescience.com/63156-chinese-cold-atomic-clock-orbit.html

traducere șia daptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii