Cunoaste lumea

Noutăți

Un „corp ceresc” misterios, care orbita în jurul soarelui, și-a dezvăluit secretele de curând…

  •  
  •  
  •  

Anul trecut, la 21 decembrie, a fost descoperit un obiect cosmic misterios ce orbita în jurul Soarelui. Corpul ceresc a fost numit, de îndată, 2017 YE5 și a stârnit interesul specialiștilor prin forma sa mai puțin obișnuită, caracterizată de existența a „doi lobi”, a două protuberanțe situate la extremități – după cum considerau astronomii la acel moment.

S-a considerat, la vremea descoperirii, că este un asteroid mai puțin obișnuit, asemănător, ca formă, cu cometa 67P. Marea surpriză și totodată cunoașterea naturii exacte a „obiectului” s-a produs abia în acest an, de fapt cu puțină vreme în urmă. Misteriosul „obiect” cosmic are o cu totul altă structură, decât cea care i s-a atribuit inițial. Nu este un singur obiect, ci există… doi asteroizi. Acești doi asteroizi sunt ținuți împreună de către gravitatie.

Pe orbita eliptică pe care o străbat în vreme ce se rotesc în jurul Soarelui, cei doi asteroizi s-au apropiat de Pământ la finele lunii trecute. Din „apropiere”, de la distanța de 6 milioane de kilometri, ei au putut fi observați mai bine, de către astronomi. Și astfel s-a constatat, cu mare surprindere, că, în realitate, există nu unul, ci două obiecte. Cei doi asteroizi aflați foarte aproape unul de celălalt au fost examinați de către astronomii de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico.

La fiecare interval de 20-24 de ore, cele două corpuri efectuează câte o rotație completă, unul în jurul celuilalt. Ele constituie un „cuplu” neobișnuit. În astfel de sisteme binare, există de obicei un asteroid mare și unul mai mic. Sistemul dublu de asteroizi numit 2017 YE5 este unul aparte, întrucât fiecare dintre cele două corpuri cerești are o lungime de circa 900 de metri; așadar, obiectele au mărimi asemănătoare.

A mai fost observată o caracteristică ciudată a sistemului 2017 YE5! Fiecare dintre cele două corpuri cerești reflectă undele emise de pe Terra în mod diferit, ceea ce înseamnă că ar putea avea compoziții sau densități diferite. S-ar putea spune că au origini diferite, că nu se află împreună încă de la formare și că au fost aduse în actuala situație de către forțele gravitaționale. Sistemul 2017 YE5 efectuează o rotație completă în jurul Soarelui la fiecare interval de 4,74 ani.   
Surse: www.sciencealert.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii