Cunoaste lumea

Noutăți

De ce NU este considerat Polul Nord ca fiind un continent, iar Antarctica DA?

  •  
  •  
  •  

Continentul este o vastă întindere de uscat înconjurată total sau aproape total de oceane sau de mări, cuprinzând și unele insule sau arhipelaguri. Continentele totalizează 27% din suprafața Pământului. Există șapte continente: Africa, Antarctica, Asia, Australia, Europa, America de Nord și America de Sud. În urmă cu 240 de milioane de ani, continentele Terrei au fost unite în supercontinentul Pangeea, dar cu 200 de milioane de ani în urmă, plăcile tectonice au început să despartă supercontinentul în ceea ce avem astăzi.

Cinci din cele șapte continente se află pe plăcile continentale cu același nume: de exemplu, America de Nord se află pe placa continentală nord-americană, în timp ce Australia se află pe placa continentală australiană. Europa și Asia sunt singurele continente care au o placă continentală comună, denumită placa eurasiatică. Continentele Europei și Asiei au fost delimitate datorită diferențelor culturale dintre cele două regiuni ale Pământului. Când definim continentul pe baza plăcilor continentale, atunci există doar șase continente.

O întrebare frecventă este motivul pentru care Antarctica este considerată un continent în timp ce Polul Nord nu este; totuși, ambele sunt regiuni polare ale pământului. Răspunsul constă în definirea unui continent. Polul Nord este o mare înghețată înconjurată de pământ și apă, în timp ce Antarctica sau Polul Sud este o zonă de uscat acoperită în cea mai mare parte cu gheață și înconjurată de mare. Antarctica, prin urmare, îndeplinește criteriile pentru a fi considerată un continent în timp ce zona Arctică sau Polul Nord nu. Antarctica este al cincilea continent cu o suprafață de aproximativ 5,5 milioane de mile pătrate, dar este cel mai puțin populat cu circa 1000 de locuitori, dintre care marea majoritate oameni de știință.

Deși Polul Nord este format doar din gheață, acesta prezintă interes geopolitic pentru multe state: Danemarca, Rusia, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finaland si SUA, sunt foarte dornice de a pune mână pe aceste locuri, asta deoarece aici, în adâncuri, se află jumătate din resursele petroliere de pe Glob.

sursa: https://www.worldatlas.com/articles/why-isn-t-the-arctic-considered-to-be-a-continent.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii