Cunoaste lumea

Noutăți

Evenimentele anoxice din istoria Pământului. Perioadele în care oceanele lumii au rămas fără oxigen

  •  
  •  
  •  

Istoria Pământului este plină de nenumărate evenimente și fenomene misterioase, surprinzătoare, unice. Acestea includ zeci de fenomene biologice, chimice, geologice, meteorologice și fizice. Oamenii de știință și geologii au încercat de-a lungul timpului să le înțeleagă, clasifice și explice. Unul dintre aceste fenomene unice este cunoscut ca „evenimentul anoxic” sau „eveniment oceanic anoxic”.

În timpul evenimentelor anoxice, zone mari ale oceanului devin complet epuizate de oxigen. Deși Pământul nu a experimentat acest fenomen de milioane de ani, descoperirile geologice au stabilit că oceanele noastre au fost martorele evenimentelor anoxice de mai multe ori, de-a lungul timpului. Geologii au descoperit că unele dintre aceste evenimente au devenit extreme și au dus la euxinie, o stare în care apa subterană ajunge la o mare concentrare de hidrogen sulfurat. Chiar și astăzi, există peste 400 de locuri în lume unde apa de mare conține caracteristici anoxice la scară foarte mică. Din punct de vedere geologic, aceste patch-uri de apă sunt cunoscute sub denumirea de „zone moarte”. Aceste zone moarte pot fi găsite în întreaga lume din America de Nord și de Sud până în Europa, China, Noua Zeelandă și Japonia.

Geologii și oamenii de știință nu sunt încă siguri despre cauzele care ce au declanșat aceste evenimente, dar există multe teorii care își propun să le explice. Unii geologi consideră că aceste evenimente au fost rezultatul încălzirii globale. O creștere a temperaturii a determinat o creștere masivă a biomasei care a dus la epuizarea oxigenului din ocean. Alții sugerează că circulația neregulată a apei între Polul Nord, Polul Sud și Ecuator a declanșat acest fenomen, sau că „ploile grele” ca fiind responsabile pentru evenimente. Ei cred că aceste precipitații grele au măturat cantități masive de materiale organice de pe continente, care în cele din urmă au ajuns în oceane și au declanșat declanșarea evenimentelor anoxice. Unele dovezi geologice au indicat o imensă zoă de hidrogen sulfurat otrăvitor pe suprafața și atmosfera oceanului care au provocat evenimente anoxice și euxinia.

Există patru evenimente majore anoxice observate de geologi pe baza constatărilor făcute de forajele la mare adâncime. Cele mai vechi dovezi pe care le avem datează de acum 183 milioane de ani,din perioada jurasică. Cea de-a doua sursă de încredere confirmă un eveniment anoxic acum 116 milioane de ani, în perioada Cretacică inferioară. A treia oară când Pământul s-a confruntat cu un astfel de fenomen s-a întâmplat cu 90 de milioane de ani în urmă, în perioada Cretacicului superior. Ultimul eveniment anoxic înregistrat a avut loc în urmă cu aproximativ 55 de milioane de ani, în perioada Cainozoică.

Geologii leagă direct evenimentele anoxice de dispariția în masă a multor vietăți și plante marine, dar și a unor animale de pe uscat, asta deoarece aceste evenimente au generat gaze toxice cu hidrogen sulfurat în atmosferă. Pretind de asemenea că a afectat chiar și stratul de ozon care protejează Pământul de razele ultraviolete dăunătoare provenite de la Soare. Pe de altă parte, evenimentele anoxice au jucat un rol important în depozitarea marilor rezerve de petrol și gaze subterane și a multor alte rezerve de metale, în special a fierului.

sursa: https://www.worldatlas.com/articles/what-is-an-anoxic-event.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii