Cunoaste lumea

Noutăți

Descoperire importantă, în Egipt: o stelă străveche, asemănătoare cu celebra Piatră din Rosetta – datorită căreia a fost descifrată scrierea hieroglifică

  •  
  •  
  •  

Într-un sit arheologic aflat aproape de orașul Alexandria din Egipt a fost descoperită o stelă antică, acoperită de inscripții. Blocul de calcar a fost sculptat în urmă cu aproximativ 2200 de ani și prezintă similitudini demne de luat în seamă cu faimoasa Piatră din Rosetta – datorită căreia a fost descifrată scrierea hieroglifică utilizată de către vechii egipteni.

La fel ca și Piatra din Rosetta, stela avută în discuție a deținut o funcție comemorativă. Textul cioplit pe piatra de calcar face referire la conducătorii de demult ai Egiptului, mai exact la regina Cleopatra I, precum și la doi faraoni din dinastia Ptolemeică (305 î.Hr. – 30 d.Hr.) – întemeiată de către Ptolemeu Soter, general al lui Alexandru cel Mare.

Mamdouh el-Damaty, anterior ministru al antichităților în Egipt, arată că este o descoperire de mare importanță, datorită diferitelor texte inscripționate pe blocul de piatră. Stela de calcar, ce a fost descoperită în preajma grandiosului templu Taposiris Magna, conține atât hieroglife, cât și un text ce pare să fie transcris în scriere demotică.

Hieroglifele erau utilizate de către aristocrația egipteană, în vreme ce mai simpla scriere demotică și graiul corespondent aparțineau egiptenilor de rând. Piatra din Rosetta conține un text ce a fost scris în trei variante/modalități: scriere hieroglifică, scriere demotică egipteană, plus o traducere în greaca veche.

Fatada nordica a templului

Taposiris Magna este un loc în care arheologii au mai scos la iveală și alte artefacte de mare importanță, inclusiv o serie de statui ale căror capete fuseseră înlăturate, din motive misterioase.

Cu toate că le-au fost distruse capetele, statuile cu pricina se află într-o stare destul de bună și, dacă ar fi complete, s-ar număra printre cele mai reușite opere de sculptură realizate în Egiptul antic. Una dintre statui îl reprezintă, se pare, pe regele Ptolemeu al IV-lea, ctitor al complexului religios de la Taposiris Magna.

În doar câțiva ani, la Taposiris Magna au fost făcute descoperiri de mare importanță pentru istoria Egiptului Antic, printre care o serie de statui ale zeiței Isis, morminte nobiliare și un mare număr de monede cu efigia reginei Cleopatra.

Conform unei credințe populare, Cleopatra (69 î.Hr. – 30 d.Hr.), ultima regină a Egiptului, își are locul de veșnică odihnă undeva în anticul oraș Alexandria. Totuși, unii specialiști susțin ipoteza potrivit căreia mormântul faimoasei regine s-ar afla în incinta unui templu.

Cleopatra se credea încarnarea zeiței Isis și considera, de asemenea, că soțul său, generalul Marc Antoniu, ar fi fost o întrupare a lui Osiris. Dat fiind că regina Cleopatra a avut statut divin pentru supușii săi egipteni, nu este exclus ca mormântul său să se afle în misterioasele și neexploratele subterane ale vreunui templu de demult, poate chiar la Taposiris Magna. Taposiris se traduce prin „mormântul lui Osiris”.

Surse: www.ancient-origins.net, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii