Topul celor mai interesante animale și plante descoperite de oamenii de știință în acest an

Mari sau mici, frumoase sau bizare, acestea sunt printre cele mai interesante animale, plante și bacterii descoperite în acest an de Institutul Internațional pentru Explorarea Speciilor (IISE). Speciile noi provin din Brazilia, Costa Rica, Sumatra, Insulele Canare din Oceanul Atlantic, Japonia, Australia, China și Statele Unite. Prima listă a fost întocmită în 2008.
„Sunt în mod constant uimit de numărul de specii noi care apar anual. Noi dăm nume la aproximativ 18.000 de specii noi pe an. Aici am ajuns. Însă, din păcate, acțiunile umane schimbă habitatele și clima. Ceea ce nu putem face este să aducem înapoi speciile, odată ce au dispărut. Putem doar să vorbim despre ele, la trecut”, a declarat președintele ESF, Quentin Wheeler, directorul fondator al IISE.
Lista descoperirilor este publicată anual în jurul datei de 23 mai, ziua de naștere a lui Carolus Linnaeus, botanist suedez din secolul al XVIII-lea care este considerat părintele taxonomiei și al ecologiei moderne. Iată și care sunt cele mai interesante animale și plante descoperite de oamenii de știință în acest an:
Urangutanul Tapanuli. Trăiește în Sumatra și a fost recunoscut ca o specie distinctă datorită analizelor genetice. Există în prezent aproximativ 800 urangutani diferiți de restul exemplarelor de pe insulă, iar separarea lor ca specie distinctă a început în urmă cu aproximativ 3,38 milioane de ani.
Sciaphila sugimotoi
Este o plantă heterotrofă găsită pe insula Ishigaki din Japoni. În loc de fotosinteză, planta trăiește în simbioză cu o ciupercă de la care își extrage nutrienții. Sciaphila sugimotoi măsoară doar 10 cm și înflorește la începutul fiecărei toamne.
Dinizia jueirana-facao
Arbore din Brazilia care poate crește până la 40 de metri și face parte din familia leguminoaselor, la fel ca fasolea și mazărea. Spre deosebire de acestea, tecile arborelui pot ajunge până la 50 de centimetri lungime.
Nymphister kronaueri
Un gândac de numai 1,5 mm lungime. Acesta trăiește doar atașat de furnicile din specia Eciton mexicanum native, în Costa Rica.
Pseudoliparis swirei
Un pește din familia Liparidae, descoperit în Groapa Marianelor, la adâncimi cuprinse între 6.900 și 7.900 de metri.
Epimeria quasimodo
Este un crustace descoperit în Oceanul Antarctic. Măsoară în jur de 5 cm.
Ancoracysta twista
Este un organism eucariot ce nu pare înrudit cu nici o specie cunoscută. A fost descoperit într-un coral din acvariul Institutului de Oceanografie Scripps din San Diego. Cercetătorii nu sunt siguri originea sa.
Thiolava veneris
Este o bacterie descoperită după ce a colonizat o arie marină devastată de vulcanul Tagoro din Insulele Canare. Bacteria a format un covor de aproximativ 2000 metri pătrați pe care cercetătorii l-au denumit „părul lui Venus”.
Xuedytes bellus
Un gândac de aproximativ 9 mm ce se remarcă prin forma neobișnuită a corpului. Descoperit într-o peșteră din Du’an, provincia Guangxi din China, Xuedytes bellus trăiește în întuneric permanent.
sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180523080211.htm
sursa: http://www.esf.edu/communications/view2.asp?newsID=7238
sursa: https://www.mnn.com/earth-matters/animals/blogs/top-10-new-species-2018
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu