Cunoaste lumea

Noutăți

Ce este ENERGIA QI și cum ne influențează viața deficitul său, potrivit medicinei tradiționale chineze?

  •  
  •  
  •  

Conform medicinei tradiționale chineze, qi este energia vitală a organismului uman. Deficitul de qi generează o sumedenie de probleme de sănătate, însă, din fericire, odihna și dieta corespunzătoare pot ameliora sau soluționa acest deficit. În medicina tradițională chineză, deficitul de qi este remediat și prin leacuri vegetale, acupunctură și exerciții (tai chi, qigong etc.).

Noțiuni cu sens mai mult sau mai puțin asemănător conceptului de qi există și în tradițiile altor popoare: la grecii antici exista „pneuma”, la unii gânditori occidentali „energia vitală”, la hawaiieni „mana”, la tibetani „lung”, la indieni „prana”. Inclusiv în română există termeni, cum ar fi „vlagă” sau „vigoare” pe care înaintașii noștri îi foloseau, uneori, în literatura sau în medicina populară, cu sensuri asemănătoare.

În viziunea promovată de către medicina chineză străveche, qi este o forță a vieții și această energie misterioasă s-ar afla inclusiv la originea materiei ori a senzațiilor și trăirilor pe care le experimentează omul. Dacă o persoană dispune de o cantitate suficientă de qi iar energia este distribuită corespunzător către toate părțile corpului, atunci omul va fi sănătos, atât psihic, cât și corporal. Boala nu poate să apară decât în condițiile în care se manifestă un deficit sau blocaje ale energiei.

Potrivit unui studiu dat publicității în Journal of Traditional Chinese Medical Sciences, deficitul de energie vitală (qi) se manifestă prin câteva semne distinctive: oboseală nejustificată, respirație scurtă (superficială), lipsa dorinței de a comunica verbal, transpirații spontane, limbă umflată (cu urme lăsate de către contactul cu dantura, în zonele laterale), puls slab.

Unii specialiști susțin că inclusiv îmbătrânirea prematură ar fi o consecință a deficitului de qi și că această lipsă va conduce la afecțiuni cronice, precum bolile cardiovasculare, hipertensiunea și atacurile vasculare cerebrale. În lumea occidentală, foarte multe persoane suferă, fără s-o conștinentizeze, de un deficit de qi, din cauza suprasolicitării, a odihnei și relaxării insuficiente.

Shaolin

 

De obicei, persoanele care se confruntă aproape permanent cu starea de oboseală tind să recurgă la substanțe cu rol de stimulare, cum ar fi cafeaua. Este o soluție care n-aduce nicio rezolvare. Ba chiar agravează problema.

Soluțiile pe care le recomandă specialiștii în medicină tradițională chineză privesc, în primul rând, asigurarea unui echilibru zilnic între activitate și repaus. În general, oamenii au nevoie de 7-9 ore de somn, în fiecare noapte.

Pentru un somn de bună calitate este necesară, pe cât posibil, evitarea situațiilor care provoacă un stres puternic. Un nivel de solicitare moderat – pe plan psihic și fizic, este benefic pentru menținerea organismului în formă, însă suprasolicitarea zilnică nu poate duce decât la uzura prematură, la scurtarea vieții.

prana

Eliminarea unor surse de stres, ce sunt atât de puternice încât pot duce la reducerea energiei vitale și la o stare cronică de epuizare, poate implica decizii de viață radicale (întreruperea unor relații, schimbarea locului de muncă, mutarea într-o altă locuință/localitate etc.). Dar, adesea, astfel de decizii dificile (ele înseși vremelnice generatoare de stres) sunt singurele soluții pentru evitarea unor afecțiuni somatice sau psihice.

În medicina chineză tradițională, distribuția, în organism, a energiei vitale e influențată de către activitatea splinei. Specialiștii în medicină chineză recomandă consumul unor alimente, care ar înlesni o circulație optimă a acestei energii, către variatele zone ale corpului.

Printre aceste alimente recomandate se numără produsele fermentate (varza murată, kefirul), grăsimile sănătoase (uleiul de măsline autentic, avocado, oleaginoasele), fructele, legumele și produsele vegetale cu proprietăți adaptogene – cum ar fi ginsengul. Alte alimente care, în viziunea specialiștilor în medicină tradițională chineză, au un efect benefic asupra splinei și prin aceasta determină înlesnirea circulației qi– ului prin corp, sunt quinoa, lintea, ovăzul, cartoful dulce, dovleacul.

produse

Care sunt produsele pe care experții în medicină tradițională chineză nu le recomandă, în cazul deficitului de energie vitală? Produsele rafinate (zahărul alb, făina albă, cerealele decorticate etc.), băuturile și alimentele reci (sucurile, înghețata), lactatele nefermentate, berea, carnea de porc.

Un dezechilibru al qi-ului splenic va genera, afirmă specialiștii, probleme ale sistemului digestiv, precum: diminuarea poftei de mâncare, greață, balonare, reflux de acid. Alte semne ale existenței acestui neajuns pot fi trezirea dificilă – dimineața, gândirea greoaie și ceața mentală – pe parcursul zilei, glicemia crescută și tulburările de alimentație (abuzul alimentar etc.).

energie

exercitiu

Surse: www.medicalnewstoday.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii