Kamikatsu: Orașul în care resturile menajere trebuie depozitate în… 45 de containere specifice, pentru fiecare categorie. 80% din resturile menajere sunt reciclate!!!

Ni se pare destul de dificil colectarea selectivă a gunoiului în orașe, unde fiecare locuitor ar trebui să aibă în apartament mai multe recipiente în care să depoziteze separat hârtia, plasticul și gunoiul menajer, asta înainte de ale duce la containerele special amenajate din spatele blocului. Însă, gândiți-vă la locuitorii din Kamikatsu, un mic oraș aflat în vestul Japoniei, care trebuie să separe coșul de gunoi în 45 de categorii diferite. La centrele de colectare a deșeurilor există containere separate pentru diferite tipuri de produse: ziare, reviste, cutii, capace metalice, sticle de plastic, cutii de aluminiu, cutii de oțel, lămpi fluorescente și așa mai departe. S-ar putea să credeți că orașul este plin de astfel de gunoaie sau că reciclarea este imposibilă. Total greșit. Conform autorităților locale, deși metoda de colectare pare greoaie, s-a ajuns la un procentaj de reciclare a gunoiului în proporție de 80%, astfel încât doar 20% din gunoi produs se duce la depozitul de deșeuri, dar, autoritățile speră să elimine și acest procent până în 2020.
„Proiectul a început în 2003. A fost dificil pentru toată lumea în primele luni, chiar ani. Sortarea gunoiului părea o sarcină dificilă și consumatoare de timp. Sticlele de plastic pentru sosul de soia și uleiul de gătit trebuie să fie păstrate separat de sticlele de PET care conțin s-au au conținut apă minerală, sucuri sau ceai. Orice ambalaj din plastic sau hârtie care învelesc sticlele trebuie înlăturat. Ziarele și revistele trebuie să fie adunate în pachete înguste și legate cu o ață. Regulile sunt nesemnificative la prima vedere, însă extrem de importante dacă ne dorim o selectare și reciclare eficientă a gunoiului. Încet, încet oamenii au înțeles și chiar a început să le placă să recicleze în modul în care le-am propus noi. Astăzi vedem rezultatele”, a declarat Akira Sakano, șef adjunct al ONG-ului Zero Deșeuri din Kamikatsu.
Nu există camioane de gunoi care să colecteze gunoi de la case, deci locuitorii trebuie să-și aducă gunoiul la centrul de reciclare. Lucrătorii din centru trebuie să se asigure că coșul de gunoi adus a fost corect sortat. Hainele, bijuteriile și alte lucruri de care oamenii nu mai au nevoie nu sunt aruncate la gunoi, ci sunt duse la un magazin special din care se pot îmbrăca, pe gratis, oamenii nevoiași.
Ceea ce a fost inițial o povară uriașă a devenit un mod de viață în Kamikatsu. Oamenii au început să se uite la gunoi într-un mod diferit. Au devenit mai conștienți de ceea ce cumpără, de modul în care folosesc și cum dispun de lucruri. Proprietarul unui magazin din Kamikatsu a spus că, de când a început programul, el a început să cumpere lucruri care au venit doar în cutii de carton, astfel încât cutiile să poată fi utilizate pentru ambalarea altor lucruri.
sursa: http://www.businessinsider.com/zero-waste-town-kamikatsu-japan-2017-7
sursa: http://www.amusingplanet.com/2018/05/kamikatsu-town-that-produces-no-trash.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Eu nu sunt deaccord cu nici o reciclare si nici n-o sa ma implic in asa ceva atata timp cat padurile se taie in nestire si bivolul de la Cotroceni blocheaza orice masura legislativa care ar impiedica taierea padurilor (care se taie legal de straini si ilegal de romani).
Deasemenea ma doare in cot de reciclarea si atat timp cat pt o masina care consuma 11 litri/100km si parcurgi numai 2000km pe an platesti 2200 RON decat pe una ce consuma 8 litri/100km si faci si 10000 km /an platesti de aproape 40 de ori mai mult, numai ca are in loc de 1500 cmm3 are 3000 cm3 (deci dublu). Fiti siguri ca o masina de 3000 cm3 nu consuma si poluaza cat 40 de masini de 1500 cm3.
Totul trebuie facut cu masura, cum bine i-a raspuns un parlamentar inginer lui Iorga la intrebarea acestuia: „De ce avem nevoie si de ingineri in parlament?” si acesta i-a raspuns : „Masura domnule profesor, masura.”