Cunoaste lumea

Noutăți

Fascicul de antimaterie, observat din mijlocul unui… teribil uragan. A fost cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în zona Pacificului!

  •  
  •  
  •  

Uraganul Patricia s-a format în octombrie 2015 și, datorită puterii sale, a rămas înscris în evidențe ca ocupant al locului secund, în clasamentul cicloanelor tropicale. Totodată, precizează sciencealert.com, Patricia a fost cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în zona Pacificului. Mai este considerat și cel mai intens ciclon tropical înregistrat vreodată în Emisfera Vestică. Pe durata sa, vântul a atins o viteză maximă de 345 km/h.

Pentru prima dată la nivel mondial, din interiorul acestui teribil uragan a fost observat un fascicul descendent de pozitroni, în timpul unei pulsații de raze gamma. Aceste pulsații terestre de raze gamma apar în timpul furtunilor puternice, caracterizate de către prezența fulgerelor, dar sunt extrem de greu de surprins. Motivul? Durează extrem de puțin. Au, în general, o durată de ordinul milisecundelor. În timpul pulsațiilor terestre de raze gamma sunt eliberate energii extraordinare, mai mari de 20 de milioane electronvolți.

uraganul

Astfel de pulsații (flash-uri de raze gamma) au mai fost detectate, în trecut, din spațiu, prin folosirea detectoarelor de raze gamma. Anterior, s-a anticipat, teoretic, că flash-urile terestre de radiații gamma ar fi asociate și cu alte fenomene, cu referire directă la fasciculele de pozitroni descendente. Se impune precizarea că pozitronul este echivalentul electronului la nivel de antimaterie. Cu aceeași masă ca și electronii, pozitronii mai sunt numiți și antielectroni. La coliziunea dintre un electron și un pozitron se produce un fenomen de anihilare, luând naștere doi fotoni, din categoria radiațiilor gamma.

Observarea fasciculului de antimaterie a fost posibilă datorită iscusinței și curajului manifestate de către echipajul unui aparat de zbor aparținând Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (agenție guvernamentală a SUA). Aparatul de zbor (unul dintre avioanele de cercetare numite Hurricane Hunter) a efectuat o misiune riscantă în care a trecut prin uraganul Patricia, misiune în urma căreia a fost surprins fenomenul menționat. „A fost prima confirmare a unei predicții teoretice”, a declarat fizicianul David Smith de la Universitatea Californiei din Santa Cruz.

Hurricane Hunter uraganul Patricia - in infrarosu

Pe viitor, pulsațiile terestre de radiație gamma vor putea fi observate mai ușor, fără ca echipajul vreunui avion să se mai expună la riscurile implicate de către intrarea într-un uragan. Se pot utiliza, în acest scop, instrumentele de detecție aflate la sol, în puncte situate la altitudine mare. Pentru a observa o pulsație de raze gamma ce se produce, în atmosferă, la o altitudine de 2500 de metri, este suficient ca un dispozitiv de detecție să fie amplasat într-un punct terestru aflat la altitudinea de 1500 de metri. Recent, oamenii de știință niponi au observat încă un fenomen de această natură, detectând antimateria ce a a fost generată de către o furtună puternică din zona de coastă a Japoniei.

imagine

Patricia

Surse: www.sciencealert.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii