UE obligă România să returneze TAXA AUTO de înmatriculare a vehiculelor achiziţionate din alte state membre

Stirile ProTv: Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere pentru că nu asigură rambursarea integrală şi imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor achiziţionate din alte state membre, informează un comunicat de presă.
Potrivit Executivului comunitar, dat fiind că normele româneşti aplicabile restituirii taxelor nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenţei şi efectivităţii, este încălcată legislaţia UE (articolul 110 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene). În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române. Scrisoarea de punere în întârziere reprezintă deschiderea formală a procedurii de infringement, Comisia având rolul de autoritate de investigare. (Citește mai mult: StirileProTv)
Avocatnet.ro: Românii pot cere, în sfârșit, restituirea taxelor auto pe cale administrativă, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule. Actul normativ este în vigoare de la 7 august 2017.
Beneficiarii acestei ordonanțe sunt contribuabilii care au achitat respectivele taxe și care nu au și-au primit banii înapoi până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă. Ei trebuie să ceară în scris organului fiscal competent, până la 31 august 2018, sub sancțiunea decăderii, restituirea sumelor achitate și a dobânzilor aferente acestora (de la data perceperii și până la data primirii).
Cererile de restituire trebuie depuse la organele fiscale competente (structurile de specialitate din cadrul Fiscului cu atribuții de administrare a creanțelor fiscale, inclusiv unitățile subordonate lor) și trebuie însoțite (în original/copie) de documentul doveditor (dacă mai există) al taxei speciale, taxei pe poluare, taxei pentru emisiile poluante sau timbrului de mediu, respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plății. Pe lângă aceste documente, proprietarii de mașini trebuie să depună și copiile cărții de identitate a mașinii și certificatului de înmatriculare.
Citește mai mult: Avocatnet.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu