Cunoaste lumea

Noutăți

Anglia nu mai vrea monarhie!

  •  
  •  
  •  

Publicațiile britanice au început să scrie tot mai mult despre ne-necisitatea monarhiei în prezent, alăturându-se astfel vocilor din popor care, în ultimii ani, au strigat în gura mare acest lucru.

Long to reign over us” / „Mult timp să domnească peste noi”, este  incantația, sloganul vechi care a funcționat până acum. Săptămâna viitoare. domnia actualei Regine a Angliei devine cea mai lungă din istorie.

Dar ce face monrahia? Rămâne în viață, procreează și nu face nimic ca să perturbe mulțimile, notează publicația britanică The Guardian.

AY1094321392nd June 1953  Q.jpg / Queen Elizabeth II CoronationMajestatea Sa Regina Angliei și Ducele de Edinburgh în timpul încoronării in 1953

„Este amanta neantului. O enigmă cuminte, sau un vas gol, convenabil, în care Helen Mirren își poate imagina orice cantitate de inteligență.” notează theguardian.com (Helen Mirren este actrița care a interpretat-o de curând pe marile ecrane, pe regina Angliei)

O altă avalanșă de adulare este pe cale să-i asfixieze pe britanici, săptămâna viitoare, la aniversare, cu suplimente lucioase despre Cea mai mare Regină„, „Cea mai lungă domnie”. Regențele Victoriene și Edwardiene au rezonanță, dar încercarea de a cristaliza deceniile actualei regine a Angliei, ar provoca dezbateri furioase. La încoronarea ei, au încercat s-o facă simbolul modernității, a Televiziunii, vestind ceea ce Winston Churchill promisese într-un discurs:o imensă și extraordinară prosperitate, cu și mai multă cultură și petrecere a timpului liber la nesfârșit.

Britain Queen's Speech2013

Să fie criza economică britanică atât de adâncită încât cetățenii să nu-și mai dorească banii lor, din taxe, cheltuiți de extravaganțele palatului regal?

„Poate Shakespeare este parțial de vină. Istoria monarhilor este atât de profund încorporată în noi prin cel mai mare scriitor al nostru, încât piesele sale despre ridicarea și căderea regilor, se cuibăresc în mintea noastră, adăugând profunzime culturală și sens, absurdității monarhiei„, notează theguardian.com. „Dar nașterile regale, nunțile, divorțurile și decesele, marchează propriile noastre vieți, vrând-nevrând, ca un fundal de telenovelă.”

„Puneți capăt acestei agresiuni regale a unei națiuni! Imaginați-vă cum, eliminarea monarhiei, ar deschide toate dulapurile constituționale prăfuite și le-ar aduce la lumina soarelui de reformă. Lăsați-o să domnească, atâta timp cât va  trăi dar lăsați-o să fie Elizabeth cea de pe urmă.” – The Guardian

„Regina a văzut 12 prim-miniștrii ai Marii Britanie și 12 președinți ai SUA. Are acum 89 de ani, dar  la un moment dat să sperăm că nu peste mulți ani,  domnia reginei Elisabeta a II va ajunge la un sfârșit. Ce se va întâmpla atunci? Pentru cel puțin 12 zile luând în calcul toate evenimentele aferente Marea Britanie va sta pe loc. Acest lucru va costa miliarde, bani pierduți pentru Anglia. Piețele bursiere și băncile vor închide pentru o perioadă nedeterminată. Și atât  înmormântarea cât și încoronarea ulterioară, vor deveni sărbători naționale formale, fiecare cu o lovitură economică estimata la PIB între 1,2 și 6 miliarde lire sterline, să nu mai vorbim de costurile de organizare.” uk.businessinsider.com

120509051511-rainbow-queen-story-topRegina nu s-a ferit de culori puternice (cnn.com)

Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary) nascută la 21 aprilie 1926, la Londra, este regină a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.

A urcat pe tron la 6 februarie 1952, fiind în prezent al doilea monarh în viață ca durată a domniei, după regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, care domnește din 9 iunie 1946. Este cel mai longeviv monarh din lume, iar în istoria Marii Britanii are cea mai lungă domnie, depășind-o pe regina Victoria la 10 septembrie 2015. A domnit mai mult decât cei patru precursori ai ei la un loc (Eduard al VII-lea, George al V-lea, Eduard al VIII-lea și George al VI-lea). Jubileele de Argint, de Aur și de Diamant ale reginei Elisabeta a II-a s-au sărbătorit în 1977, 2002 și respectiv 2012.

tumblr_nn4mg11g1f1rw9qmlo2_1280

traducere și adaptare: Mădălina Corina Diaconu

sursa: The Guardian, cnn, uk.businessinsider.com, wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Anglia nu mai vrea monarhie!

  1. Unora dintre englezi li s.a urât cu binele !

  2. Care’asazica, pana la urma, a calcat pe becuri si monarhia britanica.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii