Cunoaste lumea

Noutăți

Surprinzător! Balenele de Groenlanda pot compune și interpreta „melodii” care îi fac invidioși pe creatorii de jazz

  •  
  •  
  •  

Aparent, adâncul unui ocean nu prea poate fi comparat, în privința mulțimii și complexității sunetelor, cu o pădure ce răsună, primăvara, de trilurile felurite ale păsărelelor. Totuși, sunetele ce străbat mediul dens al apei unui ocean pot fi la fel de variate și complexe precum cele ce se aud într-o junglă.

Una dintre speciile care pot crea „cântece” și mesaje uimitor de complexe sunt balenele de Groenlanda. Sunt mamifere acvatice, care pot ajunge la dimensiuni și vârste impresionante. Pot atinge greutatea de 75 de tone și o vârstă pe care omul nu o poate egala: două secole. Pe cât sunt de mari aceste creaturi, pe atât de suave pot fi „cântecele de dragoste” ale balenelor de Groenlanda (ce pot fi înregistrate în perioada de împerechere). Sub stratul gros de gheață, în miez de iarnă, balenele de Groenlanda compun și interpretează melodii a căror complexitate i-ar face invidioși pe cei mai talentați compozitori/cântăreți de jazz.

Desigur, există pe Terra mii și mii de specii capabile să emită sunete deosebit de variate, însă există puține specii, arată cercetătorii de la Universitatea din Washington, care să poată produce sunete caracterizate de „frecvențe multiple” și „elemente de amplitudine modulată” care să se combine în „fraze” și să fie „organizate în reprize lungi”. Printre aceste specii se numără păsările cântătoare (ciocârlia, privighetoarea etc.), dar și liliecii ori… gibonii. Cât privește sunetele emise de către balenele de Groenlanda, acestea ar putea fi printre cele mai sofisticate din întreg regnul animalier.

sunet

Unul dintre cercetătorii implicați în observațiile efectuate asupra complexității sunetelor emise de către balenele de Groenlanda arată că, în mediul subacvatic, sunetul este cel mai bun mijloc de comunicare pe distanțe lungi, fiind folosit de către variate specii de animale pentru a-și emite mesajele și a le recepta pe cele ale altor indivizi, în diferite scopuri (de la găsirea unor parteneri de reproducere ori a unor noi surse de hrană și până la semnalarea unor primejdii sau solicitarea ajutorului).

Potrivit oamenilor de știință, cântecele balenelor de Groenlanda pot fi detectate, în sezonul de împerechere, vreme de 24 de ore din 24. În urma lansării în apă a unui set de aparate de înregistrare, specialiștii au analizat cu uimire sunetele provenite de la balenele de Groenlanda. Până nu demult, se credea că aceste uriașe mamifere acvatice nu sunt capabile să emită „cântece” și „fraze” mai complexe decât balenele cu cocoașă, ce au făcut obiectul unor studii ample în apele situate aproape de Mexic și Hawaii.

Balenele cu cocoașă masculi ce făceau parte din aceeași populație cântau, cu toții, aceeași „melodie”, cu mici variații, cu toate că și „cântecele” lor aveau un nivel ridicat de complexitate. În schimb, balenele de Groenlanda, chiar dacă sunt o specie înrudită, par să nu respecte nicio regulă, în compunerea „pieselor”. Precum cei mai înzestrați interpreți de jazz, ele stăpânesc la perfecție arta „improvizației” muzicale. „Creațiile” lor sunt spontane, originale, sofisticate.

Dacă melodiile balenelor cu cocoașă respectă anumite tipare și, de aceea, pot fi comparate cu muzica clasică, cântecul fascinant al balenelor de Groenlanda poate fi încadrat în genul jazz!

 

balena de Groenlanda

balene

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii