A fost descoperit un… uriaș OCEAN SUBACVATIC în apropierea mantalei Pământului. Ce spun geologii?

Trăim pe o „planetă albastră”, iar un nou studiu, condus de geofizicianul Steve Jacobsen de la Universitatea Northwestern și de seismologul Brandon Schmandt de la Universitatea din New Mexico, demonstrează faptul că trăim nu doar pe niște continente înonjurate de un ocean planetar, ci și deasupra unui „ocean” care se află acolo unde ne-am aștepta mai puțin, și anume în imediata apropiere a mantalei Pământului.
La aproximativ 600 km sub continentul american, Schmandt și Jacobsen au descoperit buzunare profunde de magmă, ceea ce indică prezența apei. Însă, această apă nu este în nicuna dintre cele trei stări pe care le cunoaștem noi, susținc cei de la iflscience.com. Presiunea și temperaturile ridicate fac ca apa să se împartă într-un radical hidroxil (OH), care mai apoi se poate combina cu mineralele la nivel molecular.
„Procesele geologice de la suprafața Pământului, precum cutremurele și erupțiile vulcanice, sunt o expresie a fenomenelor care au loc în interiorul Pământului, în afara ariei noastre de observație. Cred că în sfârșit căutăm dovezi ale unui ciclu al apei complet pe Pământ, ceea ce ar putea să explice cantitatea uriașă de apă de la suprafața planetei noastre locuibile. Oamenii de știință au căutat această cantitate de apă care lipsea, de decenii bune”, a declarat Jacobsen citat de iflscience.com
Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit USArray, care colectează informații de la peste 2.000 de seismografe de pe teritoriul Statelor Unite. Observațiile au fost susținute de modele simulate pe computer ce au copiat condițiile din zona de tranziție. Cheia păstrării apei, au descoperit aceștia, este un mineral numit ringwoodit, care este o formă de olivină ce există la presiuni mari și temperaturi ridicate.
„Atunci când o rocă ce are conținut mare de H2O se mișcă din zona de tranziție către mantaua inferioară, ea are nevoie să scape cumva de H2O, deci se topește puțin. Acest fenomen se numește topire dehidratantă ”, a concis Schmandt.
Altfel spus, această apă, care este prinsă în roci, pare a fi cel mai mare rezervor de pe planetă și se formează în momentul în care o rocă se topește parțial; apa rămâne prinsă în zona de tranziție, creând un rezervor.
sursa: http://www.iflscience.com/environment/huge-underground-ocean-discovered-towards-earths-core/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu