Cunoaste lumea

Noutăți

Războiul viitorului: Tunul electromagnetic care revoluţionează artileria, arma laser care vânează drone şi satelitul antisatelit

  •  
  •  
  •  

Adevarul.ro: Noile sisteme de armament vor schimba cu totul faţa razboiului, a declarat la Adevărul Live generalul (r) Marius Opran, membru al Comitetului Economic şi Social European şi specialist în echipamente moderne de armament. Este vorba despre programe aflate în derulare şi care au termene de finalizare în următorii doi sau trei ani sau chiar despre arme deja instalate şi operaţionale.

„Aceste noi tipuri armament vor transforma războiul. De la strategia globală şi până la situaţiile tactice punctuale”, a spus expertul la Adevărul LIVE (vezi interviul AICI). Opran spune că, cel mai probablil, inamicii nu vor mai sta faţă în faţă, războiul purtându-se în mare parte stând la butoane. Când vorbim de noile sisteme de armament trebuie să ne referim în primul rând la cele cu energie directă, laserul, impulsul electromagnetic şi microundele.

Tunul electromagnetic. Expertul crede că primul care va intra însă în scenă va fi, cel mai probabil, tunul electromagnetic care, cu sigurantă, va schimba artileria.  Accelerază proiectilul care este fabricat în general din tungsten până la o viteză de opt ori mai mare în comparaţie cu cea a sunetului (Mach 8). În momentul în care este lansat spre pământ de pe o staţie spaţială, datorită gravitaţiei, viteza ajunge la Mach 10. La impact, un proiectil de 7-8 kilograme de tungsten produce un efect similar cu explozia a 100 de tone de trinitotoluen. Practic, efectul acestui proiectil este  cam la nivelul unei optimi din cel produs de bomba de la Hiroşima. Şi acest tun are nevoie numai de o sursă de curent de intensitate mare, susţine Marius Opran.

Laserul ucigaş. O altă categorie de arme noi sunt cele cu laser. Au apărut după anii 2000. Americanii au investit enorm în arme laser, susţine Opran. Sunt arme defensive sau ofensive, iar costurile de operare sunt extreme de mici. Se pot da jos drone sau rachete şi nu este nevoie de muniţie stocată. Arma are nevoie numai de sursa de energie.

Numai un satelit din şase mai funcţionează. Laserul a fost folosit şi în lupta antisatelit. “În timp, au fost lansaţi în spaţiu 6600 de sateliţi din care mai există 3.600 şi numai 1000  sunt funcţionali”, arată specialistul. Pentru că ceilalţi au fost distrusi. Şi din cauze naturale, dar şi de sateliţi cu misiuni antisatelit  care folosesc arme cu laser  sau cu microunde.

Citeste mai mult: adev.ro/p4yaqm


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii