Cunoaste lumea

Noutăți

SE ÎNTAMPLĂ ÎN ANUL CENTENARULUI. Record de finanţare al UDMR-ului de către Budapesta: peste 100 de milioane de euro

  •  
  •  
  •  

Articol preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul LUPUL DACIC, deschis în Centrul Vechi al Bucureștiului, pe strada Smârdan nr 28): Budapesta plăteşte o sumă-record pentru radicalizarea UDMR. Care este natura legăturilor din UDMR şi FIDESZ − partidul aflat la putere în Ungaria? Câţi bani primeşte de la Budapesta formaţiunea maghiarilor din România? Şi cum au evoluat aceste relaţii de când Kelemen Hunor este preşedinte al UDMR?

Sub conducerea lui Markó Béla, relația dintre UDMR şi FIDESZ fusese una destul de rece. Însă, după 2011, când Kelemen a devenit lider al Uniunii, firul ce leagă cele două formaţiuni s-a tot scurtat. Acum, în preajma alegerilor generale din Ungaria, programate în aprilie 2018, influenţa FIDESZ asupra UDMR este mai puternică decât oricând, iar fondurile pe care guvernul de la Budapesta le pune la dispoziţia UDMR sunt cele mai mari de după 1990.

Acordul FIDESZ – UDMR din 2015. În vara lui 2015, invitat de organizatorii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, Kelemen Hunor rostea un discurs surprinzător în sala Operei Maghiare de Stat din oraş. Cu o mină serioasă, el deplângea normalitatea relațiilor româno-maghiare. Se declara îngrijorat că tinerii maghiari uitaseră că situația nu fusese întotdeauna aşa. Şi le reamintea că nu trecuseră decât câţiva ani de când drepturile minorității erau ignorate în România. Aceste lucruri, spunea Kelemen, trebuie să fie reamintite în permanență. În spatele acestui mesaj paradoxal, adresat mai degrabă oficialilor de la Budapesta, conducerea UDMR părea că încearcă să își justifice menirea în fața propriului electorat.

Atitudinea lui Kelemen nu era întâmplătoare. Potrivit ziarului ungar Népszava, în primele luni ale acelui an, 2015, UDMR și FIDESZ semnaseră un acord prin care o fundație a UDMR, pe nume Eurotrans (Eurotrans Alapítvány) primea dreptul şi (banii) de a asista autoritățile de la Budapesta în procesul prin care maghiarii doritori din România urmau să obţină cetăţenie ungară − proces care, în termenii FIDESZ, se numeşte renaturalizare.

Practic, Guvernul FIDESZ finanța UDMR pentru a-i localiza și consilia pe acei cetățeni români de etnie maghiară care doreau să depună dosar de dobândire a cetăţeniei ungare. La acea dată, Guvernul condus de Viktor Orbán îşi propunea să „obțină” un milion de cetățeni noi, iar rețeaua transilvăneană a UDMR urma să-i faciliteze atingerea acestui obiectiv. După un an, la referendumul din 2016 privind cotele de migranți, datele oficiale ale Budapestei spuneau că numărul cetățenilor români care aveau şi cetățenie ungară trecuse de 500.000.

Potrivit site-ului Erdély Átlátszó (Transparenţa ardeleană), citat de Rador, fondurile trimise de guvernul ungar către partenerii săi din România au crescut semnificativ după acordul FIDESZ-UDMR din 2015.

Şi, pentru că investiţiile în „conservarea identității maghiare” nu pot fi făcute în mod direct, majoritatea banilor au fost viraţi de ONG-uri controlate de guvernul ungar fie bisericilor maghiare din Ardeal, fie, prin fundații ale UDMR, unor asociaţii, publicaţii ori evenimente culturale.

În ultimele zile ale anului trecut, Guvernul condus de Viktor Orbán a adoptat o Hotărâre potrivit căreia mai multe organizații maghiare din România vor beneficia în 2018 de o finanțare record (în comparaţie cu sumele alocate în anii anteriori), de peste 100 de milioane de euro.

Cea mai mare parte din această sumă va ajunge la Eparhia Reformată din Ardeal, căreia i-au fost promiși 26,78 miliarde de forinţi (peste 86 de milioane de euro). Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia va primi 1,5 miliarde de forinţi (aproximativ 4,8 milioane de euro).

Printre alte destinaţii, 810 milioane de forinţi (circa 2,6 milioane de euro) vor fi alocaţi fundaţiei Mens Sana, care este deţinută de două parohii romano-catolice, cu care operează Academia de Hochei pe Gheaţă din Cârţa (judeţul Harghita). Cârţa este localitatea natală a lui Kelemen Hunor. Una dintre cele două parohii este în Cârţa, cealaltă, în Miercurea Ciuc. Apropo de sport, guvernul Ungariei finanțează, din 2016, clubul de fotbal FK Csíkszereda din Miercurea Ciuc și academia de fotbal Székelyföldi Labdarúgó Akadémia.

Citește mai mult: Certitudinea.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii