Cunoaste lumea

Noutăți

Cinci „mituri” despre bitcoin pe care ar trebui să le cunoașteți, înainte de a vă aventura în goana după „aurul internetului”

  •  
  •  
  •  

În această lună, moneda digitală lansată de Satoshi Nakamoto în 2009, a atins un preț record de 17.428,42 USD pe monedă. A obținut propria sa piață la o firmă de brokeraj tradițională, iar febra creată în jurul bitcoin ne amintește de primii căutători ai aurului din Alaska. Poate din cauza designului său complicat, a comunității mult prea tehnice pentru oamenii de rând fără cunoștințe temeinice în IT, sau a poveștii fondării sale misterioase, creatorul monedei fiind necunoscut ani de zile, au apărut mai multe „mituri” despre bitcoin.

1. Există o ofertă finită de bitcoin. Bitcoin este supranimit și „aurul digital”, deoarece se presupune că este imposibil să se creeze mai mult de cele 21 de milioane de unități deja planificate pentru circulație. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că oferta de bitcoin nu se va schimba. Designul original al monedelor impune ca cele 21 de milioane de unități să fie create lent, în următorii 100 de ani. Dar protocolul poate fi modificat prin consensul comunitar, majoritatea participanților la rețeaua Bitcoin. Până în prezent, comunitatea bitcoin a apărat cu înverșunare aprovizionarea finită planificată, însă doar politica între utilizatori, nu matematica, a păstrat lucrurile așa pentru moment. Aceste politici se pot schimba în cazul în care adepții Bitcoin ajung să fie de acord cu economiștii de masă, care spun că moneda va fi lovit[ o spirală deflaționistă, în timp, oferta va scădea, iar „minerii” nu vor mai avea după ce „săpa”.

2. Utilizatorii Bitcoin sunt anonimi. Nakamoto, fondatorul companiei Bitcoin, a susținut că moneda oferă confidențialitate, deoarece tranzacțiile nu sunt listate sub identitățile din lumea reală. Utilizatorii pot crea mai multe pseudonime libere. WikiLeaks încurajează donatorii să folosească Bitcoin pentru că este „anonim” și „nu poate fi ușor de urmărit”. Un economist de la Harvard, Kenneth Rogoff, a sugerat chiar că guvernele se vor sesiza în cele din urmă împotriva criptomonedei din cauza caracteristicilor anonime ale posesorilor. Însă marea majoritate a utilizatorilor bitcoin nu primesc mult mai multă confidențialitate decât dacă ar face trazacții cu monede clasice prin bancă. Mai multe firme de analiză a tranzacțiilor bitcoin oferă deja servicii de analiză a utilizatorilor pentru organelor de drept. Utilizatorii mai experimentați din punct de vedere tehnic își pot ascunde în continuare identitatea prin protocoalele de mixare a monedelor, dar acestea rămân dificile și rareori folosite.

3. Bitcoin nu este legal. În primele zile ale lui Bitcoin, acesta a fost moneda preferată pentru o piața neagră, lucruri taxate de directorul executiv al JP Morgan Chase la autoritatea de reglementare a pieței financiare din Franța și de laureatul Nobel Joseph Stiglitz. Însă în timp aceste lucruri s-au schimbat, și multe țări, printre care și China, s-au impus pe piața digitală pentru a reglementa sau a interzice anumite tipuri de afaceri cu criptomonede.

321645077_0-0861

4. Bitcoin consumă multă energie. Echipamentele care crează criptomoneda consumă multă energie. Datorită naturii sale descentralizate, nimeni nu știe exact cantitatea de energie electrică consumată de acest proces, dar este probabil să fie de câțiva gigawați pe oră. Nu este de mirare că observatorii au deplâns impactul asupra mediului, raportând că tranzacțiile individuale utilizează o cantitate mai mare de energie decât consumă o locuință într-o săptămână. În cazul în care cercetările privind metodele de crearea a monedei cu un consum mai mic de curent se vor dovedi eficiente, atunci bitcoinul se poate schimba sau poate va fi înlocuit de un concurent mai ecologic. Până atunci, acesta este un cost esențial pentru monedă.

5. Bitcoin va înlocui cardurile de credit și / sau numerarul. Mulți susținători utopici, cum ar fi Kim Dotcom, creatorul site-ului de partajare a fișierelor Megaupload, prevăd că bitcoinul va depăși alte scheme de plată. „Peste cinci ani, dacă o să încercați să utilizați metodele clasice de plată online veți fi luați în râs„, sustine și investitorulTim Draper. Dar bitcoinul nu are încă câteva proprietăți cheie necesare pentru un mecanism de plată universal. În primul rând, designul limitează în prezent sistemul la manipularea doar a câtorva tranzacții pe secundă. În al doilea rând, tranzacțiile de tip bitcoin sunt din ce în ce mai costisitoare, taxele acum fiind în medie de 20 USD dar putând ajunge și la 400 USD, în funție de cerere. Dezvoltatorii se străduiesc să-și îmbunătățească capacitatea, dar pentru moment tendința merge în direcția greșită. În cele din urmă, tranzacțiile bitcoin nu au efect imediat datorită limitărilor blocului financiar. Noile tranzacții sunt adăugate la fiecare 10 minute, în medie, iar atunci când utilizatorii doresc securitate suplimentară, procesul poate dura mai mult de o oră. Chiar și cu îmbunătățirile planificate, nu este clar dacă tehnologia poate deveni vreodată un sistem universal de plată.

sursa: http://www.sciencealert.com/myths-about-bitcoin

sursa: https://www.washingtonpost.com/outlook/five-myths/five-myths-about-bitcoin/2017/12/15/7a506742-e044-11e7-8679-a9728984779c_story.html?utm_term=.87e7e0d1116b

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii