Cunoaste lumea

Noutăți

Derbent, splendidul oraș din Caucaz cu o istorie de 5.000 de ani. Ce îl face unic în lume?

  •  
  •  
  •  

Situat pe o porțiune îngustă de pământ între Marea Caspică și Munții Caucaz, în extremitatea de vest a Eurasiei, orașul Derbent este considerat a fi printre cele mai vechi așezări din lume. Cu o istorie de cinci mii de ani, Derbent este cu siguranță cel mai vechi oraș al Rusiei și, totodată, cel mai sudic al țării. De la o mică așezare a ajuns unul dintre cele mai mari orașe medievale din Europa de Est… Orașul Derbent are o structură urbană unică. Este situat pe o fâșie îngustă de litoral, mai mică de 3 kilometri lățime, cu pereți de apărare care străbat lățimea acesteia și care se întind pe o lungime de 40 kilometri, până la munții Caucaz.

Poziția orașului este importantă din punct de vedere strategic pentru întreaga regiune a Caucazului. De aici este controlat întreg traficul rutier dintre Eurasia și Orientul Mijlociu. De fapt, numele orașului de astăzi vine de la cuvântul persan Darband, care înseamnă „poarta barată”. Numele modern al orașului a intrat în folosință în timpul secolului al VI-lea d.Hr, când așezarea a ajuns sub influența dinastiei Sassanid din Persia. Pereții uriași de piatră din Derbent, care se întind de la munți până la mare, au fost construiți în această perioadă. Pereții au o înălțime de până la 12 metri și o lățime de 3 metri. Orașul vechi din Derbent a fost construit între aceste ziduri.

derbent-map6 derbent-russia-12 derbent-russia-52 derbent-russia-610 derbent-russia-82

În 654 d.Hr, Derbent a intrat în mâinile arabilor. Aceștia au numit orașul Bab al-Abwab, sau „Poarta Porților”, semnificând importanța sa strategică. Arabii au transformat orașul într-un important centru administrativ și au introdus Islamul în zonă. Cea mai veche moschee din Derbent, Moscheea Juma, datează din această perioadă. În timpul secolului al IX-lea, Derbent a fost cel mai mare oraș din Caucaz, cu o populație de peste 50.000 de locuitori. După arabi, regiunea a intrat sub comanda armenilor care au controlat zona până la invazia mongolă de la inceputul secolului al XIII-lea. În secolul al XIX-lea, după sfârșitul războiului ruso-persan, Derbentul împreună cu o mare parte a Daghestanului au fost cedate Imperiul Rus.

Astăzi, principala atracție a orașului Derbent sunt zidurile sale defensive, sau ceea ce a mai rămas din acestea.

derbent-russia-172 derbent-russia-162 derbent-russia-142 derbent-russia-310 derbent-russia-112 derbent-russia-126 derbent-russia-92

sursa: http://sulim27.livejournal.com/38236.html

sursa: http://www.amusingplanet.com/2017/12/derbent-russias-oldest-city.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii