Cunoaste lumea

Noutăți

O cetate cu o vechime milenară, descoperită sub apele celui mai mare lac din Turcia, pe baza unor legende

  •  
  •  
  •  

Pe fundul celui mai mare lac din Turcia au fost descoperite ruinele unor fortificații de o vechime deosebită. Astfel, scafandrii care au explorat adâncurile lacului Van, au observat, cu bucurie, zidurile incredibil de bine conservate ale unei cetăți, pe care o căutau de multă vreme. Antica fortificație a fost construită, se pare, în vremea Regatului Urartu. Lacul a fost cercetat vreme de un deceniu, înainte de a fi descoperite vechile ruine.

Regatul Urartu s-a dezvoltat în regiunea muntoasă aflată între sud-estul Mării Negre și sud-vestul Mării Caspice. Între secolele IX-VIII î.e.n., Regatul Urartu era o mare putere a Orientului Apropiat. Începând cu secolul VI î.e.n., locul urartienilor a fost luat de către armeni. Teritoriile ocupate cândva de către puternicul Regat Urartu aparțin astăzi Turciei, Iranului și Armeniei.

Lacul Van

?????????????????????????????????????????????

Numele de Urartu provine de la asirieni. Urartienii se refereau la țara lor sub numele de Biainili iar capitala lor, numită Tushpa, se afla pe țărmul lacului Van. La populațiile care locuiesc astăzi în regiunea lacului Van s-au păstrat legende care pomenesc despre cetăți străvechi, acoperite de către ape. Considerând că legendele acestea poartă un sâmbure de adevăr, cercetătorii turci au explorat apele lacului a cărui adâncime maximă este de 451 de metri. Lacul Van are o suprafață de 3.755 km² și se află la o altitudine de peste 1600 metri. Este lacul ce are cel mai ridicat nivel de sodiu din lume și s-a format într-un fost crater vulcanic.

Vreme de zece ani, specialiștii au efectuat scufundări periodice, descoperind unele formațiuni naturale, precum și un vas rusesc, scufundat cu multă vreme în urmă. Cetatea, cu o vechime de 3000 de ani, a fost descoperită abia la finalul acestei lungi perioade de explorare. Starea foarte bună a zidurilor este explicabilă prin proprietățile speciale ale apei lacului Van, care au un nivel ridicat de alcalinitate.

Castel scufundat

peisaj

La vremea construirii fortificațiilor, cu milenii în urmă, nivelul apelor lacului Van era cu mult mai redus decât azi. În jurul sistemului de fortificații se aflau ferme și locuințe. Tahsin Ceylan, unul dintre cercetătorii implicați în proiectul de explorare al ruinelor din adâncuri, se referă la mulțimea oamenilor care își duceau viața în vechime pe acele meleaguri, precum și la civilizațiile antice care s-au dezvoltat pe țărmurile lacului Van.

După spusele sale, locuitorii din Antichitate numeau lacul Van „marea de sus” și considerau că ascunde numeroase mistere. Aceste legende au traversat mileniile și, în cele din urmă, au intrat în atenția oamenilor de știință. Unii dintre aceștia susțin că descoperirea anticei cetăți scufundate sub apele lacului Van este un miracol, având în vedere mărimea acestui lac. Probabil, lacul Van mai ascunde, în adâncurile sale, multe alte realizări ale popoarelor dispărute și civilizațiilor apuse, care-și așteaptă descoperitorii.

ruine subacvatice

scafandri

ruine

ziduri scufundate

Surse: www.dailysabah.com, www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii