„Viscolele negre”, fenomenele meteorologice neobișnuite care au lovit America în anii 1930. Peste 100 de milioane de hectare de pământ agricol au fost distruse de vânturile cu praf

Seceta și vânturile puternice care s-au dezlănțuit asupra Americii în anii 1930 au fost, probabil, unele dintre cele mai grave dezastre ecologice ale secolului XX. Opt ani lungi de secetă și crizele financiare ale Marii Depresiuni au forțat mulți fermieri să-și abandoneze terenurile din inima țării. În aceasta perioadă s-au înregistrat tot mai multe furtuni de praf care au devastat zonele, iar nimeni, nici măcar astăzi, nu poate să explice modul de formare a acestor fenomene. În anul 1932 au fost înregistrate 14 furtuni de praf, iar un an mai târziu au existat 38 de furtuni. Până în 1934, circa 100 de milioane de hectare de teren agricol au pierdut cea mai mare parte a stratului vegetal din cauza acestor fenomene.
Valurile de praf, numite „viscolele negre”, au fost semnalate în toată țara, ajungând până la coasta de est unde au lovit orașe ca New York și Washington, D.C. Termenul a fost inventat de Edward Stanley, editor de știri la Associated Press.
După ce vânturile au trecut și praful a pătruns în sol, președintele Franklin Roosevelt a inițiat un proiect uriaș pentru a planta sute de milioane de copaci de-a lungul Marilor Câmpii pentru a crea astfel o barieră naturală împotriva acestor fenomene neobișnuite. Peste 220 de milioane de arbori au fost plantați de la granița cu Canada până în nordul statului Texas. Suprafața acoperită nu era un zid continuu de copaci, ci mai degrabă o scurtă întindere menită să protejeze terenurile în mod individual. Până în 1942, existau mai mult de treizeci de mii de centuri de protecție, iar acest proiect rămâne și până în ziua de astăzi cel mai mare și mai concentrat efort al guvernului SUA de a rezolva o problemă legată de mediu.
sursa: https://www.livescience.com/4915-1930s-dust-bowl-bad.html
sursa: http://www.livinghistoryfarm.org/farminginthe30s/water_02.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Vedeti voi, asta ii asteapta pe romanasii nostri pe care ii doare in cot de agricultura si de impaduririle care sunt menite sa protejeze tara de astfel de fenomene. Oare de ce va mirati ca iarna mai ales in zona Campiei Romane au loc asemenea viscole si se mai depune peste case zapada de 4 metri?