Cunoaste lumea

Noutăți

DRACONUL DACIC, pe tricourile militarilor români participanți la întrecerile sportive de la Invictus Games 2017!

  •  
  •  
  •  

De la strămoșii noștri daci am moștenit simboluri identitare ce pot fi folosite și astăzi pentru a ne individualiza într-o lume care este împinsă deliberat, de către puternice grupuri de interese guvernate de doctrina internaționalismului, către uniformizare și nepăsarea față de trecutul istoric.

Istoria nu poate fi ștearsă cu buretele, pentru construirea unui „om nou”, nepăsător față de trecut și viitor, perfect integrat în turma celor fără de memorie. Din fericire există, încă, numeroși români mândri de trecut, de faptele și realizările strămoșilor, conștienți de elementele de civilizație pe care înaintașii noștri le-au creat, oferindu-le patrimoniului mondial!

După cum s-a arătat anterior, într-un articol de acum doi ani, „echipa națională de handbal feminin a României și-a asumat costumul dacic, ca element ce definește spiritul războinic al strămoșilor și de care își doresc să fie inspirate în confruntările cu reprezentativele altor țări” iar, la rândul său, naționala noastră de rugby participantă la Campionatul Mondial a procedat aidoma, sportivii purtând, la plecarea din țară, faimoasa căciulă dacică (pileus).

Acum, în 2017, a venit rândul sportivilor – foști și actuali militari ce participă la Invictus Games 2017, să ne reamintească de glorioasa epocă geto-dacică a istoriei noastre. Membrii lotului României au purtat tricouri inscripționate cu simbolul cel mai cunoscut al strămoșilor noștri, care le servea drept stindard în vremea confruntărilor teribile cu armatele cotropitoare ale Imperiului Roman. Este vorba, după cum se poate observa, despre draconul dacic!

e

La Jocurile paralimpice Invictus – Toronto 2017, competiție internațională de mare prestigiu care cuprinde probe din 12 sporturi, participă 550 de sportivi, ce provin din 17 state ale lumii. Așa cum s-a arătat într-un comunicat al MApN, proiectul „Invictus Team România – 2017” constituie „o ocazie unică de a demonstra societăţii ce înseamnă adevăratul spirit de luptător, coeziunea echipei şi solidaritatea umană – valori ce definesc veteranii teatrelor de operaţii”.

11

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, România e reprezentată, în aceste zile, la competiția internațională „Invictus Games Toronto 2017”, desfășurată în intervalul 23-30.09.2017, de către un lot format din: maior Laurențiu Șerban, rănit în anul 2006, în Afganistan (atletism), plutonier Doru Hamza, rănit în 2008, în Afganistan (atletism), sergent Bogdan Dragomir, rănit în 2016, în Afganistan (atletism), plutonier adjutant principal Costel Stanciu, rănit în 2012, în Afganistan (ciclism), plutonier adjutant Costinel Slăniceanu, rănit în 2006, în Afganistan (ciclism), plutonier major Irinel Matei, rănit în 2008, în Afganistan (ciclism), locotenent Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015, în Afganistan (canotaj în sală), plutonier major Dumitru Paraschiva, rănit în 2009, în Afganistan (canotaj în sală), maior Nicolae Grigore, rănit în 2007, în Afganistan (haltere), plutonier adjutant principal Eugen Mănăilă, rănit în 2010, în Afganistan (haltere), caporal Eugen Pătru, rănit în 2014, în Afganistan (tir cu arcul), plutonier Ionuț Butoi, rănit în 2008, în Afganistan (tir cu arcul), colonel Augustin Pegulescu, rănit în 2009, în Afganistan (tir cu arcul), colonel Dorin Petruț, rănit în 2007, în Irak (tir cu arcul) și plutonier major Ionel Eugen Bida, rănit în 2010, în Afganistan (înot).

a

Maiorul Laurențiu Șerban a fost primul dintre cei 15 participanți români la competiția Invictus Game din acest an care a reușit să dobândească o medalie, respectiv medalia de bronz la cursa de 1500 metri (atletism). Care este povestea sa, pe scurt? Bravul ostaș a fost grav rănit în teatrul de operațiuni din Afganistan, în momentul în care încerca să-și ajute camarazii să iasă dintr-un transportor blindat – care a fost atacat prin folosirea unui dispozitiv exploziv. Gravul eveniment s-a petrecut cu 11 ani în urmă. Acel moment cumplit, în urma căruia (pe atunci) subofițerul român și-a pierdut un membru inferior, nu l-a făcut să renunțe la cariera militară.

Așa s-a făcut că la câțiva ani de la rănirea sa, cutezătorul militar a revenit în Afganistan, activând ca ofițer de stat major. Dar, până la acel moment, a avut multă suferință de îndurat. În perioada de refacere ce a urmat evenimentului dramatic în care și-a pierdut piciorul, Laurențiu Șerban a avut enorm de luptat cu durerile implicate de către acomodarea cu dispozitivul protetic. Chiar dacă, inițial, nu reușea să alerge mai mult de 1000 de metri, în urma unor antrenamente intense ambițiosul nostru conațional a reușit să ajungă la nivelul de performanță actual, ce i-a îngăduit să obțină bronzul în urma probei de 1500 metri, la Invictus Games 2017.

b

Surse:  www.tacticamagazine.com, www.invictusgames2017.com, www.activenews.ro, www.mapn.ro

Foto: Facebook

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii