U.S. Air Force a declanșat războiul. Redutabilii adversari sunt țânțarii, al căror număr a crescut alarmant, în urma uraganului Harvey!

Autoritățile din Texas au solicitat, recent, ajutorul forțelor aeriene ale SUA pentru a avea șanse de reușită în dificila lor confruntare cu țânțarii aducători de boli, ce s-au înmulțit din cale afară, după trecerea uraganului Harvey. După cum se știe, acest ciclon a provocat inundații fără precedent, în unele dintre zonele prin care a trecut, mai cu seamă în zona de sud-est a statului Texas. Pentru că mijloacele proprii s-au dovedit insuficiente în fața miriadelor de țânțari ale căror larve proliferează în mulțimea de bălți pline cu apă de ploaie, rămase în urma trecerii ciclonului, texanii au cerut ajutor de la US Air Force. Ajutor care n-avea cum să le fie refuzat!
Afecțiuni periculoase, transmise de către țânțari, precum cele provocate de către virusul Zika ori virusul West Nile, au devenit, mai ales în ultimii ani, o serioasă sursă de îngrijorare. În consecință, forțele aeriene americane și-au dotat avioanele C-130 Hercules cu uriașe recipiente de insecticid și au pornit la atac. Operațiunea de combatere a insectelor potențial purtătoare de boli a vizat, după cum arată popularmechanics.com, o suprafață de 1,85 milioane de acri, în trei ținuturi.
Puternicele aeronave sunt echipate cu dispozitive de pulverizare integrate, fiecare, în ceea ce se numește Modular Area Spray System (MASS). Acest sistem este utilizat în pulverizarea substanțelor menite să combată imensele armate de țânțari. Cele șase avioane trimise în Texas sunt capabile să combată roiurile de insecte transmițătoare de boli, insectele dăunătoare pentru agricultură, precum și să elimine petele de petrol rămase în mări și oceane în urma accidentelor navale. Aceste aparate de zbor pot fi folosite atât ziua cât și noaptea, în operațiunile de „luptă” cu țânțarii. Trebuie spus că nu este primul război pe care US Air Force îl poartă cu armatele de țânțari. Astfel de operațiuni s-au mai desfășurat și după uraganele Katrina, Rita și Gustav.
Sursa: www.popularmechanics.com
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu