Cunoaste lumea

Noutăți

Una dintre cele mai bizare exoplanete: WASP-12b este un fel de Jupiter fierbinte și… negru precum păcura!

  •  
  •  
  •  

WASP-12b este o planetă bizară, reexaminată recent cu ajutorul telescopului spațial Hubble. Gigantica exoplanetă are o masă dublă față de cea a lui Jupiter și de trei ori raza acestuia. Dar caracteristica ce o individualizează este culoarea sa, nemaivăzută până acum: WASP-12b este o planetă complet neagră, precum păcura. Misteriosul corp ceresc are capacitatea unică (din cele cunoscute de către astronomi până acum) de a absorbi cel puțin 94% din lumina stelară vizibilă (fotoni) care pătrunde în atmosfera sa.

WASP-12b este cunoscută ca „un Jupiter foarte fierbinte”. Aidoma lui Jupiter, este un gigant gazos.  WASP-12b se află foarte aproape de steaua sa, caracterizată de temperaturi foarte înalte. Distanța între WASP-12b și steaua în jurul căreia gravitează este de circa 3.218.700 kilometri. Din cauza temperaturilor extrem de înalte, de peste 2500 de grade Celsius, care apar ziua (pe partea luminată de către steaua WASP-12) atmosfera abundă în atomi puri, deoarece formarea celor mai multe molecule este împiedicată. Este, de altfel, una dintre cele mai fierbinți planete cunoscute!

WASP-12b

Pe partea expusă la „soare” a lui WASP-12b, temperaturile extreme împiedică formarea norilor. Nu există nori, care să reflecte lumina. Lumina este, prin urmare, absorbită de către atomii de hidrogen. Apoi este convertită în energie calorică. Taylor Bell, cercetător la McGill University declară: „Nu ne-am așteptat vreodată să descoperim o exoplanetă atât de întunecată”. Cele mai multe planete de acest tip (similare unui Jupiter fierbinte) reflectă circa 40% din lumina stelară pe care o primesc. Dacă partea expusă către stea a planetei WASP-12b are temperaturi mai mari de 2500 de grade Celsius, partea opusă, cea întunecată, este mai „rece”, având aproximativ 1400 de grade Celsius, astfel că, acolo, se pot forma și nori.

Aceste recente descoperiri indică cât de mult mai avem de învățat despre acest soi de planete, de tip „Jupiter fierbinte”. Devine tot mai clar că planetele din afara sistemului nostru solar pot fi pline de surprize. Pe măsură ce dobândim o cunoaștere mai bună a Cosmosului, realizăm că în imensitatea sa se găsesc planete complet diferite de toate cele existente în sistemul nostru solar.

c

d

Sursa: www.popularmechanics.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii