Uriașii din Mont’e Prama, urmele unei civilizații foarte puțin cunoscute din Marea Mediterană

Uriașii din Mont’e Prama sunt niște sculpturi de piatră antice create de civilizația Nuragic, Sardinia, Italia de astăzi. Fragmentate în numeroase bucăți, acestea au fost găsite accidental în martie 1974, pe mai multe terenuri agricole locale. Statuile sunt sculptate în gresie iar înălțimea lor variază între 2 și 2,5 metri.
După patru campanii de excavare efectuate între 1975 și 1979, cele aproximativ cinci mii de piese recuperate – inclusiv cincisprezece capete și douăzeci și două de torsuri – au fost depozitate timp de treizeci de ani în cadrul Muzeului Național de Arheologie din Cagliari. Conform celor mai recente estimări, fragmentele proveni dintr-un total de patruzeci și patru de statui. Cele deja restaurate și asamblate sunt în număr de douăzeci și cinci.
Interesant este faptul că nu s-au descoperit înregistrări scrise despre această civilizație, în afară de câteva posibile documente epigrafice scurte care aparțin ultimelor etape ale civilizației nuratice. Cercetătorii nu au convenit încă dacă cultura nuragică s-a dezvoltat chiar pe insulă sau a ajuns aici pe mare, între secolele al XIV-lea și al XIII-lea î.Hr. Istoricii speculează că acest popor antic ar fi sosit în Sardinia după ce au fost învinși în invazia lor nereușită din Egipt desfășurată între secolele al XIII-lea și al XII-lea î.Hr.
Cercetătorii cred că statuile uriașe au fost create și folosite în ritualuri de venerare a Divinității. Noutatea acestor statui de piatră este că acestea sunt realizate cu câteva secole mai devreme decât statuile grecești, ceea ce înseamnă că ar deveni cele mai vechi sculpturi antropomorfe din zona mediteraneeană, după statuile egiptene.
sursa: http://www.costa-smeralda-sardinia.com/europa-nostra-awards-sardinia/
sursa: https://www.ancient-code.com/mystery-giants-monte-prama-traces-lost-civilization/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu