Cunoaste lumea

Noutăți

Iluzia Thatcher – ce reprezintă aceasta și cât de speciale sunt fețele celor din jur pentru noi

  •  
  •  
  •  

Ce este în neregulă cu imaginea de mai sus? Evident, cele două fețe sunt cu capul în jos, dar ceva pare ciudat la una dintre acestea? Când arăți acest lucru majorității oamenilor, pot spune că există o diferență, dar nu este clar imediat care este problema.

Iluzia Thatcher a fost descoperită de către un profesor universitar din York, Peter Thompson, în 1980. Acesta a pus bazele unui nou mod de a gândi cum procesăm chipurile celor dragi. În imaginea din dreapta (sus), ochii și gura lui Margaret Thatcher sunt inversate. Cu toate acestea, în ciuda unei schimbări uriașe, nu este atât de ușor de văzut fără a le atrage atenția privitorilor cu privire asupra acestui fapt. Majoritatea oamenilor nu vor observa deloc schimbarea. Când vă uitați la imagine în mod corect, totuși, diferența este evidentă (și ușor terifiantă).

Iluzia Thatcher a fost o demonstrație importantă, pentru că a fost una dintre primele care a evidențiat unele dintre mecanismele care stau la baza funcționării creierelor noastre pentru a procesa informații despre fețe. Pe larg, fețele sunt alcătuite din aceleași trăsături consecvente; doi ochi, un nas, o gură, două urechi și așa mai departe. O modalitate prin care creierele noastre ar putea procesa chipurile este de a le analiza ca o colecție a acestor trăsături distincte, individuale. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, s-ar putea să ne așteptăm să ne fie mai ușor să observăm o discrepanță într-o față cu capul în jos și una așezată normal. Însă nu se întâmpla acest lucru, ceea ce înseamnă că procesăm și recunoaștem chipurile într-o manieră mai holistică, cu alte cuvinte, nu doar procesăm caracteristicile individuale, ci și pozițiile și relațiile dintre aceste caracteristici.

788

Astfel, atunci când ne este prezentată o faţă inversată, nu suntem capabili să procesăm cu uşurintă informaţiile cu privire la configuraţia sa, bazându-ne pe informaţiile cu privire numai la caracteristicile individuale. În mare parte, acestea par în regulă, chipul are o gură, ochii etc. Cu toate acestea, la întoarcerea fotografiei în sensul corect, imaginea se schimbă cu adevărat.

De ce este importantă această descoperire? Ei bine, iluzia este o modalitate foarte bună de a arăta cât de speciale pot fi chipurile pentru oameni. În anii în care a fost publicată iluzia originală, o multitudine de cercetări au arătat cum ipotezele pe care le face creierul cu privire la configurația feței ne permit să discernem diferențele minore dintre fețe – diferențele care ne fac unici aproape fără efort, însă atunci când luăm informațiile configurale, devenim mai puțin sensibili la aceste variații unice.

1785

sursa: https://www.theguardian.com/science/head-quarters/2016/sep/19/the-thatcher-illusion-are-faces-special?CMP=fb_gu

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii