Cunoaste lumea

Noutăți

Faptul că uităm anumite lucruri ar putea fi un mecanism de protecție a creierului, care contribuie la dezvoltarea noastră personală

  •  
  •  
  •  

Cercetări recente demonstrează faptul că uitarea poate fi cauzată de un mecanism de protecţie a creierului nostru iar acest lucru poate avea ca rol limitarea cantității de informație memorată. Cu alte cuvinte, uitarea nu ar trebui considerată un defect, ci o capacitate a creierului care ne ajută să ne menținem mai sănătoși. Potrivit celor de la Universitatea din Toronto din Canada, rolul principal al memoriei nu este acela de a stoca toate informațiile pe care le obținem, ci acela de a păstra cele mai utile și bune informații care ne pot ajuta în viitor.

„Este important ca să uităm detaliile irelevante, iar creierul să se concentreze asupra lucrurilor care ne vor ajuta în luarea unor decizii importante. În urma unor cercetări recente, noi am descoperit mai multe dovezi cu privire la existenţa unor procese neuronale care favorizează pierderile de memorie şi am arătat că acestea sunt diferite de cele implicate în stocarea informaţiilor”, explică unul dintre cercetători, Blake Richards.

Richards și colegul său Paul Frankland au analizat unele lucrări de specialitate, publicate anterior, cu privire la procesul de memorare. Aceștia au arătat că unii cercetători au analizat neurobiologia amintirii sau caracterul persistent al memorării, în timp ce alții s-au concentrat asupra neurobiologiei uitării sau a caracterului efemer al memorării.

Cercetătorii au descoperit dovezi privind existenţa unor mecanisme neuronale prin care legăturile sau conexiunile sinaptice dintre neuroni, care ajută la formarea memoriei, sunt slăbite în mod deliberat. De asemenea, s-au evidenţiat indicii că neuronii nou formaţi suprascriu amintirile existente în creier, pentru ca acestea să fie mai greu de accesat.

Deci, de ce se petrece ca o necesitate acest proces de uitare? Richards și Frankland cred că există două motive. În primul rând, uitarea ne ajută să ne adaptăm la situații noi. Pentru aceasta creierul dă „delete” amintirilor care nu ne mai sunt folositoare. Spre exemplu, dacă magazinul de unde ne cumpărăm lucrurile preferate se mută în altă parte a orașului, atunci putem uita vechea locație pentru ca astfel să ne amintim mai ușor noua locaţie. În al doilea rând, uitarea ne ajută să generalizăm evenimente trecute şi să luăm decizii cu privire la unele noi. Dacă ne amintim doar detaliile importante ale vizitelor noastre anterioare la magazinul de cafea, în loc să ne amintim fiecare detaliu nesemnificativ, atunci ne vom putea concentra mult mai uşor asupra următoarelor noastre vizite.

sursa: https://www.sciencealert.com/forgetfulness-could-just-be-the-brain-wiping-useless-memories

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii