„Vulcanii de gheață”, spectaculoasele formațiuni care se formează doar într-un singur loc de pe Terra

În lunile de iarnă, când zonele de țărm ale Marilor Lacuri din America de Nord îngheață, pe suprafața acestora încep să se formeze niște formațiuni unice, extrem de rare, numite „vulcanii de gheață”. Pe măsură ce frigul pune stăpânire pe aceste zone iar vânturile puternice care suflă de pe țărm spulberă zăpada, aceste blocuri de gheață conice, multe dintre ele dezvoltând inclusiv fisuri, încep să fie zărite în toată splendoarea lor.
Conurile au câțiva metri înălțime și scot la suprafață apa din lac. Dacă gaura conului este acoperită de zăpadă, erupția pulverizează inclusiv acea zăpada spre exterior, ceea ce înseamnă că forța cu care aceste ape ajung la suprafață este foarte mare.
Peisajul din zonă este unul extraordinar, însă puțini sunt cei care au șansa de a asista la un asemenea spectacol, care, potrivit oamenilor de știință, mai poate fi întâlnit doar în afara Terrei, pe Titan, unul dintre sateliții lui Saturn. Conurile de gheață de pe Marile Lacuri variază între câțiva centimetri și 3 metri înălțime. Însă nu toate conurile sunt capabile de a degaja gheață. Pentru ca un con să fie activ, temperatura aerului de la suprafața sa trebuie să fie mai mare cu câteva grade peste pragul înghețului iar valurile lacului să fie mai mari.
sursa: Porcupine Mountains amusingplanet.com
traducere și adapare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu