Este cititul important? VIDEO

Cititul a devenit o activitate destul de rar întâlnită în rândul copiilor şi al tinerilor ultimei generaţii. Mulţi renunţă cu uşurinţă la cărţi în favoarea internetului, a filmelor sau a jocurilor pe calculator.
A citi însă este un lucru fundamental. Exerciţiul citirii te ajută în viaţă. Există multe persoane care nu pot citi suficient de bine pentru a înțelege instrucțiunile de pe o sticlă de medicamente, de pe un aparat electric, nu pot înţelege instrucţiunile de asamblare ale unor obiecte, chiar şi jucării. Completarea cererilor a devenit imposibilă fără ajutor. Citirea semnelor rutiere, sau de avertizare este dificilă pentru unii, chiar și citirea unei hărţi devine o corvoadă. Activitățile de zi cu zi pe care mulți oameni le trec cu vederea prea uşor, devin o sursă de frustrare, furie şi frică.
Care ar putea fi beneficiile cititului?
1. O cultură generală vastă.
2. O exprimare corectă, fluentă şi coerentă, un vocabular bogat.
3. O gândire analitică dezvoltată, spirit de observţie dinamic.
4. O memorie mai bună.
5. O imaginaţie bogată.
6. O sursă de informare.
7. O metodă de relaxare.
8. O metodă de vindecare a depresiei.
9. Îmbunătăţeşte relaţiile interpersonale, socializare directă.
10. Poate alunga plictiseala şi reânvigorează mintea.
În ceea ce privește ficțiunea, sau non-ficțiunea, există nenumărate povești care pot extinde înțelegerea lumii, sau sau care pot ajuta la trecerea printr-un punct dificil în viață. Cei care au citit şi continuă să citească, au creierul mai dezvoltat decât cei care preferă mai mult activități pasive, mtiv pentru care oricine dorește să-și îmbunătățească abilitățile minții ar trebui să citească în mod regulat.
Cărțile au puterea de a aduce beneficii copiilor mici si preşcolarilor într-o multitudine de moduri clădindu-le o fundație pentru o viitoare excelență academică.
Masa mare de cunoștințe din lumea întreagă nu poate fi câștigată decât prin citire, iar dragostea de lectură are nenumărate beneficii.
„Documentarul ‘Why reading matters’ (De ce este cititul important) a fost făcut acum 3 ani de Rita Carter, scriitor britanic de ştiinţă, lector şi om de televiziune, specializat în studiul creierului uman – ce face, cum face şi de ce. În acestr documentar, Carter povesteşte cum neuroștiințele moderne au demonstrat că cititul, mai ales de romane clasice, precum La răscruce de vânturi de Emily Bronte, poate declanşa apariţia unor puteri nebănuite, pe care revoluţia digitală ameninţă de 30 de ani să le suprime de la o vârstă fragedă.” (bookaholic.ro)
reportaj de Mădălina Corina Diaconu
surse: bbc, roportal.ro, bookaholic.ro, 1cartepesaptamana.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu