Cunoaste lumea

Noutăți

Lumea miraculoasă a Oceanului Planetar. Știați că Oceanul Pacific are un volum comparabil cu al Lunii? Sau că 90% din activitatea vulcanică a Terrei se desfășoară în oceane?

  •  
  •  
  •  

Aproximativ 71% din suprafața Pământului este acoperită de către apele Oceanului Planetar. Circa 97% din toată apa de pe Pământ se află în Oceanul Planetar. 2% din volumul total de apă este înghețată și mai puțin de 0,3% se află în atmosferă, sub formă de nori. Oceanul Planetar este format din peste 20 de mări și din oceanele Atlantic, Indian, Arctic, Antarctic și Pacific. Totuși, Oceanul Planetar nu reprezintă decât 0,022% din greutatea totală a planetei. Neașteptat de puțin!

90% din toată activitatea vulcanică a Terrei are loc în oceane. În 1993, oamenii de știință au descoperit cea mai mare concentrație cunoscută de vulcani activi, pe fundul Pacificului de Sud. Această zonă, mai mare, ca suprafață, decât jumătate din România, găzduiește 1333 de conuri vulcanice și munți submarini de origine vulcanică. Doi sau trei vulcani subacvatici pot erupe în orice moment.

3

Canada este țara ce are cea mai lungă linie de coastă, dintre statele mapamondului, cu ale sale 56.453 mile sau aproximativ 15% din cele 372.384 mile de coastă din lume.

Volumul satelitului natural al Pământului este aproximativ același cu volumul Oceanului Pacific. Trebuie adăugat că există o teorie potrivit căreia Luna s-ar fi desprins de Pământ, cu miliarde de ani în urmă, chiar din zona ocupată astăzi de către Oceanul Pacific.

Cea mai mare parte a energiei termice de origine solară care ajunge pe Pământ este stocată în Oceanul Planetar. Oceanul joacă un rol crucial în influențarea modelelor climatice ale Pământului. În primii trei metri de adâncime ai volumului Oceanului Planetar este stocată tot atâta energie termică cât în toată atmosfera planetei noastre. Însă, în adâncurile Oceanului Planetar, temperatura medie este de aproximativ 4 grade Celsius.

4

Cutremurele subterane provoacă fenomenele înfricoșătoare numite tsunami. Cel mai mare tsunami înregistrat vreodată, care a determinat valuri colosale, ce s-au înălțat la 64 de metri deasupra nivelului obișnuit al mării, a afectat țărmurile Peninsulei Kamchatka, în anul 1737 e.n.

????????????????????????????????????

Pe planeta noastră, viața a început în apele Oceanului Planetar cu 3,4-3,1 miliarde de ani în urmă. Primele ființe adaptate vieții pe uscat au apărut cu circa 400 de milioane de ani în urmă, destul de recent istoria Planetei Albastre.

Balena albastră, Balaenoptera musculus, este cel mai mare animal cunoscut, dintre cele care au trăit vreodată, în apele oceanelor sau pe suprafața Pământului. Aceste formidabile cetacee pot cântări aproape 200 de tone, mai mult decât greutatea adunată a 45 de elefanți adulți. Vasele principale de sânge ale balenei albastre sunt atât de largi încât un păstrăv adult ar putea să înoate, lejer, de-a lungul lor, iar inima sa este de dimensiunea unui automobil dintr-o categorie mai mică.

f

Tonul roșu, Thunnus thynnus, se numără printre cei mai mari și mai rapizi pești din Oceanul Planetar. Un ton roșu adult poate cântări câteva sute de kilograme și poate înota cu până la aproape 70 km/h.

Dacă, prin absurd, conținutul total de sare al Oceanului Planetar ar fi extras și depozitat pe uscat, suprafața continentală ar fi acoperită de către un strat de sare de circa 152 de metri grosime. Dacă, în schimb, ar fi extras tot aurul aflat în suspensie în apele Oceanului Planetar, ar rezulta o cantitate care, dacă ar fi împărțită fără discriminare tuturor oamenilor, ar îngădui fiecărei persoane de pe Terra să dețină 4 kilograme de aur. Oceanul Planetar e sursa unor bogății și frumuseți neînchipuite!a

e

d

c

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.oceanicinstitute.org, wikipedia.org, www.see-the-sea.org


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii