Apa poate exista în două faze lichide distincte, cu mari diferențe de structură și densitate. Cum este posibil?

Apa, este elementul vital vieții pe Pământ. Este un compus chimic format din hidrogen și al oxigen, și una din substanțele cele mai răspândite pe planeta noastră. Însă cât de multe știm cu adevărat despre apă? Cercetătorii au descoperit ACUM că apa există nu în una, ci în doua faze lichide distincte, fiecare cu mari diferențe ca structură și densitate. Folosindu-se de aparate cu raze X, fizicienii de la Universitatea Stockholm din Suedia au găsit mai multe dovezi potrivit cărora apa lichidă pe care o cunoaștem și o bem fluctuează între două forme diferite, una cu o densitate mică iar cealaltă cu o densitate mare.
„Se pare că la temperatura camerei apa nu se poate decide în care dintre cele două forme ar trebui să se afle, motiv pentru care are mici fluctuații între acestea. Altfel spus, apa nu este un lichid complicat, ci… două lichide simple cu o relație complicată”, a declarat Lars GM Pettersson, unul dintre cercetători implicați în acest studiu.
Cei mai mulți dintre noi am învățat în liceu faptul că apa există în trei faze distincte: apă lichidă, gheață solidă și vapori de apă. Cu excepția Mercurului, apa are cea mai mare tensiune superficială a tuturor lichidelor și, spre deosebire de aproape orice altă substanță cunoscută, apa se extinde când îngheață. De asemenea, în timp ce punctele de fierbere a altor hidruri, cum ar fi hidrogenul telură și hidrogenul sulfurat, scad cu mărimea moleculei lor, H20 are un punct de fierbere surprinzător de mare pentru o greutate moleculară mică.
De fapt, oamenii de știință au identificat 70 de proprietăți ale apei lichide care sunt în întregime unice printre toate celelalte substanțe lichide pe care le cunoaștem.
sursa: http://www.sciencealert.com/physicists-just-showed-water-can-exist-as-two-different-liquids
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu