PERICOL NUCLEAR, aproape de România: mare parte din energia electrică a Ucrainei e produsă de către reactoare nucleare învechite. A fost uitat dezastrul de la Cernobîl?

Ucraina s-a confruntat cu o severă lipsă de cărbune după războiul de trei ani dus împotriva insurgenților din estul separatist. Într-un raport publicat în Phys.org, Ucraina, o țară bântuită de criză, utilizează forța atomului pentru a produce mai mult de jumătate din energia electrică necesară. Pe durata disputelor privind prețurile la gazele naturale cu Rusia (2014 – 2016), ¾ din energia electrică din Ucraina era produsă de către reactoarele nucleare.
Deși sporirea producției de energie în centralele atomoelectrice a fost de ajutor pentru cetățenii și industria Ucrainei, există serioase îngrijorări că s-ar putea petrece, în statul vecin României, un dezastru similar celui de la Cernobîl. Iryna Golovko, de la Centrul Ecologic Național din cadrul Departamentului de proiecte energetice al Ucrainei, a declarat că principalul risc de utilizare a energiei nucleare în Ucraina este legat de reactoarele care au depășit deja durata de viață și de exploatare normală.
Actualmente, a declarat specialista într-un interviu acordat AFP, 6 dintre cele 15 reactoare nucleare operaționale din Ucraina și-au depășit ciclul normal de existență. A adăugat că, până în 2020, 12 dintre aceste reactoare vor depăși durata de eploatare normală.
Președintele Ucrainei a promis publicului că are să interzică comerțul cu estul separatist, ce controlează rezervele de cărbune. El a declarat, anterior, că utilizarea energiei nucleare va avea o pondere însemnată, în producția de energie electrică a țării.
Înainte ca Ucraina să treacă prin conflictul cu forțele rebele din est, energia electrică provenită din centralele nucleare avea o pondere de 46%. După anunțul președintelui, ponderea electricității produse în centralele atomoelectrice a crescut la 62%.
Cu 31 de ani în urmă, Ucraina s-a confruntat cu dezastrul de la Cernobîl. Cumplitul accident s-a petrecut la 26 aprilie 1986 și a condus, în anii ce au urmat, la un număr greu de calculat de îmbolnăviri grave și pierderi de vieți, în țările fostei URSS și în statele europene din vecinătate.
Sursa: www.sciencetimes.com
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu