Cunoaste lumea

Noutăți

Închisoarea Bastoy din Norvegia, cea mai luxoasă din lume. Orice infractor și-ar dori să fie închis aici. Locul unde deținuții sunt tratați mai bine decât în vacanță!

  •  
  •  
  •  

La aproximativ 75 de kilometri de Oslo, Norvegia, există o insulă pe care se află în medie 100 de deținuți care se simt ca în vacanță, dacă nu chiar mai bine. Așdar, bun venit în Bastoy,  cea mai luxoasă închisoare din lume. Deși printre condamnați se află persoane „închise” pentru crime, violuri sau trafic de droguri, viața în acest loc de detenție decurge într-un alt ritm față de ce ne-am imagina noi când ne gândim la astfel de loc de corecție.

Nu există pereți cu zăbrele de sârmă ghimpată sau garduri electrificate care să înconjoare insula, nici gardieni înarmați sau câini gata să atace orice deținut nervos. Deținuții trăiesc în case mici, vopsite în culori vii, și se ocupă cu creșterea animalelor și cu cultivarea pământul. Pentru odihnă, există o plajă în care prizonierii cât e vara de lungă, cea nordică, se relaxează, dar fac și o mulțime de alte activități precum pescuit, echitație, saună sau tenis de câmp.

Scopul închisorii este acela de a schimba oamenii, iar Bastoy pare să funcționeze. Doar 16% dintre prizonierii care au ieșit din Bastoy recidivează în doi ani de la eliberare, în comparație cu media națională a Norvegiei de 20% sau cu a celei europene de 70%.

bastoy-prison-6[6] bastoy-prison-4[6] bastoy-prison-2[2]

Potrivit lui Arne Kvernvik Nilsen, fost director al Bastoy, este vorba despre atitudine, respect și descoperire de sine: ”Singura cale prin care putem să schimbăm oamenii este să îi punem într-o situație în care schimbarea poate începe din interior. Iar pentru asta trebuie să fie într-un loc în care să nu se gândească la ei ca la niște oameni eșuați”.

Deținuții de la Bastoy pot lua propriile decizii cu privire la modul de executare a pedepsei. Unii aleg să ajute la creșterea animalelor, alții se ocupă de grădini, sau sunt bucătari, manageri de magazine, dulgheri, mecanici și chiar operatori de feriboturi.

sursa: theguardian.com/

sursa: edition.cnn.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii