Arcul de lumină: Fenomenul atmosferic extrem de frumos pe care știința încă nu îl poate explica în totalitate

Faceți cunoștință cu Steve, un fenomen atmosferic recent descoperit, care este atât de ciudat că încă nu are o descriere științifică sau o clasificare.
Suntem familiarizați cu aurorele boreale sau australe, acele perdele de lumină provocate de ciocnirea unor particule încărcate electric din magnetosferă cu atomii din straturile superioare ale atmosferei terestre, aflate la altitudini de peste 80 km.
Știm că Steve este un arc neterminat de cerc, extrem de luminos, care se poate întinde pentru sute, posibil mii de kilometri pe înaltul cerului. Poate dura o oră sau pentru luni întregi; potrivit unor observări anterioare din emisfera nordică, în unele regiuni poate fi vizibil din octombrie până în februarie.
La început, oamenii de știință au crezut că aceste arcuri de lumină spectaculoase sunt aurore protonice, însă acest fenomen nu este vizibil cu ochiul liber, ceea ce înseamnă că „Steve” se formează în alte condiții decât ale fenomenului mai sus amintit. Recent, cu ajutorul unui satelit s-au putut efectua mai multe măsurători în zona în care a apărut neobișnuitul fenomen. Datele au arătat faptul că temperatura de la înălțimea de 300 km a crescut cu 3.000 de grade, iar arcul lat de 25 km era compus dintr-un gaz, și avea o viteză de deplasare de 6 km/sec.
Potrivit celor de la gizmodo.com, de când primele imagini și concluzii ale acestei cercetări au apărut pe internet, au apărut peste 50 de mărturii cu tot cu poze sau filmări ale acestui fenomen în diferite zone din emisfera nordică. Abundența cu care fenomenul este raportat îi încurajează pe cercetători care consideră că au acum mai multe indicii în deslușirea modului în care se formează acestui fenomen.
sursa: gizmodo.com.au/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu