Oamenii de știință caută noi antibiotice în… cărțile din Evul Mediu

În prezent, se dă o luptă disperată cu super-microbii, cu acele bacterii patogene care au dobândit rezistență la antibioticele clasice. Bacteriile rezistente la antibiotice și la dezinfectanții obișnuiți sunt o realitate înfricoșătoare, fiind prezente, desigur, și în spitalele din România. Nu puțini pacienți se internează pentru tratarea unei boli și se întorc acasă, după externare, cu afecțiuni noi, provocate de către bacteriile rezistente din spitale.
Multă vreme, s-a spus despre Evul mediu că ar fi „Epoca întunecată”, caracterizată de neștiință, boli, războaie interminabile și lipsă de igienă. Și multă vreme medicina medievală sau cea populară au fost subestimate, fiind privite ca „neștiințifice”. Astăzi, ele sunt reconsiderate, ca sursă de inspirație pentru remedii noi, capabile să ofere soluții terapeutice pentru afecțiunile în fața cărora medicina convențională s-a dovedit neputincioasă.
Într-un studiu științific de acum doi ani, a fost folosită o rețetă veche de un mileniu, descrisă într-un vechi text medical englezesc – „Bald’s Leechbook”. Acolo, era descris un remediu de uz extern, care servea la tratarea foliculitei, provocată, adesea, de către stafilococul auriu (Staphylococcus aureus). O temută „variantă modernă” a stafilococului auriu este stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA). Acesta e responsabil pentru o mare diversitate de infecții cronice periculoase, pneumonii și infecții generalizate. În rețeta străvechiului remediu sunt prezente, printre altele, ca ingrediente, fierea de taur, vinul și usturoiul sau alte plante înrudite, cum ar fi ceapa sau prazul – care erau ținute la macerat vreme de 9 zile. Remediul pare foarte primitiv, dar, în studiile de laborator, s-a dovedit extrem de eficace, contra celor mai primejdioși microbi, distrugând, cu repeziciune, inclusiv stafilococii rezistenți la antibiotice.
La rândul său, Tu Youyou, o chimistă din China, a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, în urma descoperirii a două substanțe salvatoare pentru milioane de pacienți diagnosticați cu malarie. Este vorba despre substanțele active numite dihidroartemisinină și artemisinină, descoperite prin studierea a peste 2000 de rețete provenite din vechile tratate de medicină chinezească.
Dacă „Big Pharma” și o parte dintre medici au desconsiderat până acum medicina populară și „leacurile băbești”, iată că realitățile secolului XXI și bacteriile rezistente la medicație (apărute în urma folosirii iresponsabile a antibioticelor) impun o atitudine mai respectuoasă față de remediile tradiționale, pe care strămoșii noștri le-au folosit mii de ani, cu succes. Oare cum a supraviețuit specia umană, milioane de ani, fără antibiotice?!
Autor: Tomi Tohaneanu
Sursa: www.dailymail.co.uk
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Nu microbii au devenit rezistenti la antibiotice ci antibioticele sunt fabricate de catre big farma din ce in ce mai neeficiente (bine, este valabil pentru medicamente in general) ca doar big farma nu e proasta la cap sa faca asa incat sa dispara bolile.
Imi amintesc de momentul cand a aparut prima data la noi Nurofenul, asta acum vreo 10-15 ani, poate mai mult, nu mai stiu, ei bine cu o singura pastiluta luata seara, a doua zi eram nou nout scos din cutie. Acuma trebuie sa iei cu lopata.
Parerea mea este ca big fu*kingfarma este un holding global de mult si poate sa faca aproape tot ce vrea.
In alta ordine de idei… Hristos chiar a inviat!
🙂