La marginea sistemului solar, s-a descoperit o ENIGMATICĂ LUME ÎNGHEȚATĂ. Este o PLANETĂ PITICĂ ce are nevoie de 1100 de ani pentru a efectua o rotație în jurul Soarelui!

Astronomii au descoperit un nou corp ceresc, la marginea sistemului nostru solar: o planetă pitică numită DeeDee, aflată la nu mai puțin de 137 de miliarde de kilometri de Terra. Astronomii au constatat că mica planetă are nevoie de 1100 ani pentru a efectua o rotație completă în jurul Soarelui.
Dată fiind distanța imensă față de Soare, suprafața planetei pitice este extrem de rece, ajungând la minus 243°Celsius. Corpul ceresc a fost reperat recent, cu ajutorul vestitului telescop ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) și ne-ar putea furniza date în baza cărora s-ar putea să aflăm mai multe despre cum a luat naștere sistemul nostru solar.
În centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, cea mai mare dintre planetele pitice este Ceres, fiind și cea mai apropiată de Soare, din categoria aceasta. Ceres a fost descoperită în 1801 și are un diametru de doar 950 de kilometri. DeeDee are două treimi din mărimea lui Ceres și se crede că este o planetă de formă aproximativ sferică.
Prof. David Gerdes (Universitatea Michigan) declară că „dincolo de Pluto se află o regiune incredibil de bogată în corpuri planetare”. DeeDee este atât de departe de Terra încât până și luminii îi va lua 13 ore să parcurgă distanța dintre cele două planete. Ca mărime a orbitei, DeeDee se află pe locul secund, după planeta pitică Eris.
Mai avem, în orice caz, multe de aflat despre sistemul nostru solar. E posibil ca primele forme de viață extraterestră să le găsim tot aici, pe unul dintre corpurile cerești ce se rotesc în jurul Soarelui. Sau pe sateliții lor!
Autor: Tomi Tohaneanu
Sursa: www.dailymail.co.uk
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu