Mausoleul Regal din Mauretania, monumentul istoric pe care musulmanii au încercat de mai multe ori în istorie să-l distrugă și nu au reușit. Legenda din spatele locului
![royal-mausoleum-of-mauretania-2[6]](https://www.cunoastelumea.ro/wp-content/uploads/2017/04/royal-mausoleum-of-mauretania-26-620x264.jpg)
Mausoleul Regal din Mauretania este o construcție impresionantă realizată în secolul al III-lea î.Hr, de către regele Juba al II-lea. Are astăzi o înălțime de 30 de metri și se află în apropierea orașului Cherchell din Algeria. Mormântul este cunoscut sub diferite nume. Spre exemplu francezii l-au numit Tombeau de la Chrétienne sau „mormântul femeii creștine“, pentru că există o cruce trasată pe una dintre ușile de acces din interior, în timp ce arabii îl numesc Kubr-er-Rumia sau Kbor er Roumia.
Din punct de vedere arhitectural construcția este considerată a fi una dintre cele mai frumoase și bine conservate din lume, ținând cont de secolul în care a fost realizată. Mausoleul circular este construit din piatră și se află pe o bază pătrată cu o piramidă sau con ca structură în partea superioară. Inițial, construcția avea un diametru de 60-61 de metri și o înălțime de 40 de metri. Timpul și natura au redus înălțimea cu aproximativ 10 metri.
Baza monumentului a fost o dată decorată cu 60 de coloane ionice care între timp au fost furate. În centrul mormântului sunt două camere boltite, al căror conținut a fost, cel mai probabil, jefuit de căutătorii de comori.
În anul 1555, pașa din acea vreme a ordonat distrugerea construcției pe care o considera ca fiind o „casă a răului”. Efortul de a o dărâma nu a avut vreun succes: mai multe viespi negre care aveau cuib în zonă au înțepat muncitorii, omorându-i. Vestea se răspândește rapid, iar locul devine unul de evitat de către oameni, care îl considerau blestemat.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea, Baba Mahommed vrut să distrugă monumentul cu ajutorul artileriei. Mai târziu, când francezii au ocupat Algeria monumentul a fost folosit de Marina franceză pe post de refugiu. În cele din urmă, în 1866 a fost explorat de către istoricii acelor vremuri, la ordinul lui Napoleon al III-lea, intrigat de faptul că arabii au încercat să-l distrugă de atâtea ori și nu au reușit.
În 1982, mausoleul împreună cu alte situri arheologice din apropiere care conțin monumente bizantine, au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Cu toate că aceste vestigii arheologice sunt protejate, ruinele se confruntă cu amenințări constante de vandalizare.
sursa:amusingplanet.com
sursa: .algeria.com/
Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu