Un destin excepțional: deși era gata să ajungă cadână în haremul pașei din Vidin, Florica Maria Sas a devenit exploratoare și deținătoare de rang nobiliar în Imperiul Britanic

Povestirea de astăzi, dedicată Floricăi Maria Sas (1841-1916) începe în perioada tulbure a Revoluției de la 1848. Pe atunci, Florica Maria Sas avea doar șapte ani și era un copil sărman, rămas fără părinți. Dată fiind situația sa, turcii au răpit-o și au încredințat-o, spre creștere, unui harem din Imperiul Otoman, urmând ca, la vârsta potrivită, să fie vândută ca roabă.
Cum tânăra era foarte frumoasă, Pașa de la Vidin și-a exprimat dorința de a o cumpăra, în anul 1859. Din fericire, englezul Samuel White Baker a fost mai iute și mai iscusit, reușind s-o răscumpere și să-i ofere un alt destin decât cel de sclavă sexuală, care o aștepta pe tânăra născută la Aiud.
Nimic n-a reușit să-i mai despartă pe cei doi, de atunci. Și chiar dacă, la momentul primei lor întâlniri, nici nu bănuiau, destinul lor comun avea să fie unul strălucit! Sam Baker, însoțit de Florica Sas, a ajuns în Dobrogea, unde bărbatul s-a angajat la o companie britanică, ce efectua lucrările de construire ale căii ferate Constanța-Cernavodă.
Pe atunci, Florica, născută în Imperiul Austro-Ungar, vorbea limbile română, germană, maghiară și, desigur, turca. Engleza a învățat-o de la Sam Baker iar araba și limba kiswahili le-a deprins în călătoriile sale efectuate ca exploratoare, în Africa, alături de partenerul și apoi soțul său.
La doi ani după ce s-au cunoscut, Florica Maria Sas, împreună cu partenerul său, au întreprins o aventuroasă și ambițioasă expediție, care urmărea descoperirea izvoarelor Nilului. Pe parcursul acestei expediții, ei au descoperit Lacul Albert. Datorită acestui fapt, neobișnuitul cuplu a dobândit o mare notorietate în Marea Britanie, dar cel mai important este că Samuel Baker a primit un rang nobiliar. Tot în urma acestei prime expediții, Samuel Baker a fost răsplătit cu o înaltă distincție, de către societatea geografică regală.
Anul 1865 este cel în care cei doi și-au unit destinele, în mod oficial, și, totodată, anul în care frumoasa tânără care, cândva era cât pe ce să devină o cadână închisă pe viață în haremul Pașei din Vidin, a devenit… Lady Florence Baker.
La patru ani de la căsătoria lor, Sir Samuel Baker și Lady Florence primesc propunerea de a realiza o a doua expediție africană, în scopul înființării unei noi rute comerciale, dar și a combaterii comerțului cu sclavi, susținut de către arabi. Florica sau, mai bine zis Lady Florence Baker, crescuse în Imperiul Otoman și avea excelente cunoștințe asupra modului de viață musulman și a mentalităților corespunzătoare, astfel că a avut o contribuție esențială în realizarea cu succes a expediției și a combaterii monstruosului comerț cu ființe umane.
Florica Maria Sas s-a implicat cu toată energia și hotărârea în combaterea negoțului cu sclavi iar acest lucru nu este întâmplător, având în vedere viața sa din trecut, pe când era menită să devină cadână în haremul pașei din Vidin. Negoțul cu sclavi africani aducea venituri uriașe celor care îl practicau, astfel că activitatea de eradicare a acestei revoltătoare practici a prezentat, pentru Lady Florence și Samuel Baker, o muncă titanică și chiar riscantă.
Ulterior, lui Samuel Baker i-a fost acordată funcția de pașă în Imperiul Otoman și conducerea unei armate compusă din 1700 de soldați de origine egipteană. A devenit guvernator peste un teritoriu care acoperea Uganda și o bună parte din actualul Sudan.
Lady Florence avea să se întoarcă în Marea Britanie, împreună cu Sir Samuel Baker, abia peste ani de zile. În anul 1874 cei doi au achiziționat un conac în care au trăit o viață liniștită până la sfârșitul zilelor.
Autor: Tomi Tohaneanu
Surse: adevarul.ro, wikipedia.org
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu