NASA va crea CEL MAI RECE LOC DIN UNIVERSUL CUNOSCUT, pe Stația Spațială Internațională. Cum va proceda?

NASA este aproape gata să lanseze pe orbita pământeană o instalație (laborator) de răcire a atomilor – „Cold Atom Laboratory” (CAL), care va fi utilizată pentru a genera cele mai scăzute temperaturi existente în Universul cunoscut, de 100 de milioane de ori mai scăzute decât cele care se consideră că există, în mod natural, în depărtările Cosmosului. Cold Atom Lab va fi lansat, cu o rachetă a SpaceX, către Stația Spațială Internațională. Acolo, dispozitivul va fi folosit pentru răcirea atomilor până la temperaturi de aproximativ o miliardime de grad peste zero absolut.
Studiul acestor atomi hiper-înghețați va modifica percepția noastră asupra materiei și asupra naturii fundamentale a gravitației, după cum susține cercetătorul Robert Thompson, de la NASA. Laboratorul de răcire al NASA (CAL), constituie, în termeni simpliști, un recipient echipat cu lasere, o cameră de vid și un sistem electromagnetic de încetinire a particulelor până aproape de starea de imobilitate. Acest echipament se află în stadiile finale de execuție și, prin urmare, va fi lansat în august. Odată ajuns pe Stația Spațială Internațională, respectivul laborator mobil va fi folosit pentru observarea unor fenomene cuantice nemaivăzute, ce vor fi făcute posibile de către condițiile de microgravitație.
De un interes sporit este acea formă exotică de existență a materiei numită condensat Bose-Einstein, o stare superfluidă a materiei. În această stare specială, atomii se pot mișca în absența oricărei fricțiuni. Dacă am agita apa aflată în stare superfluidă într-un pahar, ea s-ar roti la infinit, susțin oamenii de știință de la NASA.
Condensatul Bose-Einstein nu se mai supune legilor clasice ale fizicii, ci i se aplică fizica cuantică, în care în prim plan se află undele, energia, nu particulele. Până acum, niciun fizician nu a reușit să împace teoria relativității cu teoria câmpului cuantic, într-o mult râvnită „teorie a întregului”. În condiții de microgravitație, oamenii de știință vor fi capabili să mențină condensatul Bose-Einstein în laboratorul de răcire (CAL) vreme de 5-10 secunde, după cum se anticipă la NASA.
O mai bună cunoaștere a modului în care se comportă condensatul Bose-Einstein va conduce, în domeniul științei aplicate, la obținerea unor senzori mai preciși, a unor telescoape mai performante și a unor ceasuri atomice mai exacte – utilizabile în navigația spațială, putând conduce, chiar și la un avans mai rapid în domeniul computerelor cuantice.
Precum acea nouă lentilă adăugată primului telescop al lui Galileo, atomii reci ultra-sensibili din Cold Atom Lab au potențialul de a înlesni dezlegarea unor mistere aflate dincolo de granițele fizicii clasice.
Autor: Tomi Tohaneanu
Sursă: www.sciencealert.com
Imagini: coldatomlab.jpl.nasa.gov, www.dailygalaxy.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu