Ca să știi ce mănânci: în multe dintre alimentele procesate este prezent dioxidul de titan. Află ce anume îți face a această substanță!

Celulele intestinale sunt capabile atât să absoarbă nutrienții necesari organismului, cât și să acționeze ca o barieră contra microorganismelor patogene. Dar aceste două abilități se diminuează după o expunere cronică la nanoparticulele de dioxid de titan, un aditiv alimentar comun, existent în diverse produse alimentare, printre care și guma de mestecat, arată un studiu efectuat la Bighamton University.
S-a dovedit că o expunere rară nu are un efect prea puternic, dar expunerea cronică la dioxidul de titan sub formă de nanoparticule va diminua capacitatea de absorbție a acelor mici protuberanțe ale celulelor intestinale numite microvili. Totodată, bariera intestinală de protecție antimicrobiană va slăbi, metabolismul local va încetini iar numeroși nutrienți vor fi absorbiți cu dificultate – printre aceștia numărându-se fierul, zincul, acizii grași.
Dioxidul de titan este un aditiv alimentar comun iar omul modern îl consumă zilnic în cantități însemnate. A fost considerat, în general, ca fiind sigur de către Food and Drug Administration (SUA). Constituie un compus inert și insolubil, frecvent utilizat pentru pigmentarea albă, în vopsele, hârtie și materialele plastice. Constituie, de asemenea, un ingredient activ în cremele-ecran de protecție solară pe bază de minerale.
Această substanță care, după cum s-a văzut, afectează intestinele dacă e frecvent ingerată poate fi prezentă și în pastele de dinți, fiind introdusă pentru a crea efectul abraziv necesar pentru o bună curățare. Ea este, de asemenea, utilizată în unele varietăți de ciocolată pentru a le conferi o textură netedă ori în laptele degresat, pentru un aspect mai atractiv.
Într-un studiu efectuat de către Universitatea de Stat din Arizona s-au testat, după cum arată ScienceDaily, 89 de produse alimentare, inclusiv unele prăjituri, gume de mestecat și maioneze, constatându-se că toate conțineau de dioxid de titan, în diferite cantități. Aproximativ 5% dintre produsele examinate în acest studiu conțineau dioxid de titan sub formă de nanoparticule. Pentru a evita alimentele bogate în nanoparticule de oxid de titan, ar trebui să consumăm, cu precădere, preparate culinare obținute în gospodărie, deci mai puține alimente procesate.
Text: Tomi Tohaneanu
Sursă: www.sciencedaily.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu