Misterul din jurul bătăliei pentru Los Angeles, anul 1942. A fost un eveniment real, unul fabricat de Hollywood sau a fost altceva?

În primele ore ale dimineții de 25 februarie 1942, în orașul Los Angeles se instalase o panică generală; oamenii au început să-și părăsească locuințele sau să se ascundă în buncăre. În urma unor informații privind un raid aerian japonez, unitățile militare locale au sunat sirenele de avertizare, au ordonat o pană de curent în masă și au luminat cerul cu peste 1.400 de proiectile anti-aeriene.
Așa-numita „Bătălia de la Los Angeles” a durat câteva ore, însă prezența reală a unui inamic japonez sau de altă naționalitate deasupra cerului metropolei nu a fost niciodată dovedită. În săptămânile frenetice care au urmat atacului de la Pearl Harbor, mulți americani au crezut că raidurile inamice de pe partea continentală a Statelor Unite sunt un lucru iminent.
La 9 decembrie 1941, rapoarte nefondate prezentau aeronave care se apropie de orașul New York City, lucru ce a dus evident la o panică generală, la golirea rafturilor din magazine și la ascunderea populației. Pe Coasta de Vest, piloții neexperimentați și marinarii erau atât de speriați încât vedeau în orice buștean plutitor sau balenă nave de război japoneze și submarine U-boat.
Tensiunile au crescut după ce secretarul de război al SUA, Henry Stimson, a avertizat că orașele americane ar trebui să fie pregătite și să accepte „lovituri ocazionale” ale forțelor inamice. Cu doar câteva zile mai devreme de incidentul de la Los Angeles, la 23 februarie 1942, un submarin japonez a ieșit la suprafață în largul coastei Santa Barbara, California, și a aruncat peste o duzină de obuze în apropierea unui rafinării petroliere. În timp ce atacul nu a provocat victime, a fost primul semn al faptului că Statele Unite pot fi atacate.
Totul a rămas calm pentru următoarele zile până când, pe 25 februarie, la orele 2 a.m, radarul militar a interceptat o posibilă aeronavă inamică la aproximativ 120 mile vest de Los Angeles. În doar câteva minute de la pornirea alarmelor, tunurile antiaeriene au început să măture cerul.
În rapoartele întocmite la acea vreme se specifică clar faptul că un obiect neidentificat a apărut pe cer, lucru ce a determinat trupele din Santa Monica să creeze un baraj antiaerian de foc pentru a proteja orașul Los Angeles. Haosul a domnit în următoarele câteva ore. Se părea că Los Angeles era sub atac, însă martorii care au privit cerul în acea dimineață nu au văzut niciun avion inamic, nu au auzit niciun avion, doar fumul și strălucirea focului lansat de armata americană.
În lumina zilei unitățile militare americane nu au descoperit nicio urmă a unui atac militar inamic: „Deși rapoartele au fost contradictorii și fiecare militar depune eforturi pentru a stabili faptele, este clar că nu există dovezi ale niciunui raid inamic în zonă”, se arată într-un raport al celor de la Western Defense, Comandamentul Armatei.
A fost bătălia doar un miraj? O eroare umană? S-a văzut cu adevărat un obiect neidentificat pe radar? Dacă nu era japonez, atunci ce era? A fost lupta una fabricată într-un laborator? Probabil nu vom știi niciodată iar speculațiile vor continua să curgă… Într-un articol din martie 1942, New York Times a scris că Hollywood-ul pare să fi jucat rolul de gazdă în cadrul unei lupte care a fost „doar o altă iluzie.”
sursa: huffingtonpost.com
sursa: .history.com/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
au tras intr-un ceea ce numim noi ozn