Cunoaste lumea

Noutăți

A fost inventată hârtia care poate fi tipărită doar cu ajutorul luminii, fără niciun fel de cerneală

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință au elaborat o metodă care permite tipărirea prin simpla utilizare a luminii ultraviolete, în loc de cerneală. O echipă internațională de cercetare a dezvoltat un nanomaterial care, după ce a fost aplicat pe hârtie, permite imprimarea și, respectiv, ștergerea scrisului și reimprimarea, fără a fi utilizată nici cerneală, nici solvenți chimici, ci numai lumină și căldură.

Utilizarea acestuia ar aduce mari beneficii mediului ambiant, în condițiile în care hârtia constituie 40% din materialul existent în depozitele de deșeuri iar reciclarea sa necesită imense cantități de energie și folosirea unor substanțe dăunătoare mediului.

Wenshou Wang de la Universitatea Shandong (China), împreună cu colegii de la Berkeley și de la Universitatea din California, au dezvoltat o hârtie high-tech, care fi imprimată doar prin folosirea razelor UV. Noul material își schimbă culoarea atunci când este expus la surse de lumină ce prezintă anumite caracteristici.

a

Așa-numita coală (foaie) Wang este constituită dintr-un strat de hârtie acoperită cu un micro-film format din două tipuri de nanoparticule: albastru de Berlin – o cerneală destul de comună și dioxid de titan (TiO2), o substanță ce se obține la costuri mici. Primul are caracteristica de a deveni transparent după ce câștigă electroni iar cel de-al doilea este un material fotocatalitic.

Înainte de utilizare, hârtia este complet albastră. Pentru a o tipări trebuie doar să fie expusă la lumina ultravioletă. În aceste condiții, dioxidul de titan va emite electroni care, odată captați de către cerneală (albastrul de Berlin), vor cauza decolorarea rapidă a acesteia.

Rezultatul este că foaia de hârtie devine complet albă, exceptând zonele care vor rămâne neatinse de către lumina emisă de către imprimantă, zone în care literele și cifrele vor fi vizibile cu claritate. Erorile pot fi corectate prin încălzirea puternică a hârtiei, iar retipărirea acesteia se poate efectua de circa 80 de ori. Următorul pas este construirea unei imprimante laser care poate lucra cu această hârtie reprintabilă.

b

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.focus.it, phys.org

Imagini: ucrtoday.ucr.edu, phys.org


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii