Cunoaste lumea

Noutăți

Ce rol îndeplinea misterioasa PĂLĂRIE DE AUR de la Berlin? Să fi fost folosită în ritualurile magice ale oamenilor din vechime?

  •  
  •  
  •  

Într-un muzeu din Berlin este expusă o foarte veche și interesantă… pălărie de aur. O pălărie țuguiată à la Gandalf, numită „pălăria de aur din Berlin”! Interesantul obiect („Berliner Goldhut”) poate fi văzut la Neues Museum – Berlin și, după unele estimări (nu foarte sigure) are o vechime de 2800-3000 de ani. Există o pălărie și mai veche,  tot confecționată din aur, care datează, de astă dată cu mai multă certitudine, din perioada 1400-1300 î.e.n. Aceea se numește „pălăria de aur din Schifferstadt” și a fost găsită în vecinătatea orașului Speyer (Germania). Cele două pălării se aseamănă destul de bine!

3

În lume au mai fost găsite încă două astfel de pălării, una în Germania și alta în Franța. Cea găsită în preajma orașului Speyer a fost descoperită în pământ, în anul 1835, în cursul unor lucrări agricole, alături de trei topoare de bronz, care erau rezemate de ea. Un ritual magic? Despre aceste pălării nu știm mai nimic sigur… Cu atât mai puțin ce rost aveau. De fapt, se poate să nu aibă în comun cu pălăriile veritabile decât forma, nu și modul de utilizare!

Despre pălăria de aur de la Berlin nu se știe nici măcar unde a fost găsită. Ea a fost achiziționată dintr-o colecție privată, în urmă cu 20 de ani. Ar putea proveni din Germania de Sud, din Țara Cantoanelor sau din Franța. Dintre toate aceste străvechi pălării de aur, pălăria de la Berlin este și cea mai bine conservată.

5

Un articol mai vechi, publicat în „London Telegraph” descria aceste obiecte drept ca fiind „pălării ale magicienilor străvechi”. Pare puțin cam ridicol să îi asemuiești pe magii de acum 2800-3400 de ani cu vrăjitorii din Evul Mediu, cu pălăriile lor țuguiate, dar se pare că aceste piese de aur chiar aveau un oarecare rol în ritualurile magice ale vechilor europeni. Pe lângă o astfel de funcție, magică, a fost emisă ipoteza că pălăria din Berlin ar fi putut să servească și drept… calendar.

Astronomii și matematicienii au constatat că semnele prezente pe conul anticei pălării au o anumită logică, după modul în care sunt dispuse, ceea ce ar putea conduce către o asemenea utilitate. În vechime nu exista nicio graniță între religie, magie și știință. Astrologia se contopea cu Astronomia, fără ca din această combinație să absenteze zeitățile. Astăzi știința este demarcată clar de pseudo-știință.

4

Nu știm dacă oamenii din Epoca Bronzului puteau obține sau nu ceva prin magie, însă știm acum destul de bine că observațiile îndelugate ale boltei înstelate și ale ciclurilor naturii îi făcuseră să dobândească anumite cunoștințe de astronomie. Unele destul de avansate, după cum spun savanții.

Prin studiul așezării în spațiu a pietrelor de la Stonehenge sau prin analiza configurației altarelor de la Sarmizegetusa a rezultat că un preot sau un inițiat antic avea cunoștințe de astronomie net superioare unui… absolvent de liceu din ziua de azi. De pildă, calendarul geto-dacic era extrem de exact, pentru Antichitate.

Fără a da prea multă apă la moară adepților ocultismului, se poate menționa că există o ipoteză conform căreia pălăriile țuguiate ale magilor erau, în virtutea efectului de piramidă, un fel de dispozitive prin care se realiza amplificarea puterilor psihice ale celor care le purtau. Se spune că magii purtători de coifuri și pălării țuguiate ar fi dobândit, ca urmare a efectului de piramidă, capacități precum clarviziunea, claraudiția, telepatia, o mai mare putere de înțelegere și o capacitate superioară de a influența voința celor din jur.

2

Să fie adevărat? Nu putem spune nici da, nici ba. Potrivit unor teorii mai non-conformiste, conurile sau piramidele ar acționa ca un soi de antene care captează o ipotetică „energie cosmică” (celestă), furnizându-i celui aflat dedesubt abilități speciale.

Cert este că piramidele exercită anumite efecte benefice asupra ființelor vii, ajutându-le în dezvoltare și protejându-le față de atacurile factorilor patogeni. În epoca socialistă, deci într-o perioadă în care materialismul științific era la el acasă în România, a fost construită Piramida de la Pitești în care  s-au efectuat experimente deosebit de interesante, care au confirmat existența efectului de piramidă.

Cât privește rolul, proprietățile și modul de utilizare ale „pălăriei de aur de la Berlin” și ale suratelor sale, rămâne să se pronunțe tot oamenii de știință.

O observație realistă? Cu o asemenea pălărie pe cap trebuia să fii tot timpul atent la… pragul de sus. Se pare că Gandalf nu prea era!

g

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: jauntingjen.com

Foto: jauntingjen.com, thefatesofdurin.tumblr.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii