Stâncile Bunda, locul unde aborigenii considerau că se află Capătul Pământului. Galerie foto

Deșertul Nullarbor sau Platoul Nullarbor este o regiune de deșert carstic extrem de plat, situat de-a lungul golful Australiei. Acesta se întinde pe o suprafață de 270.000 km2 și este considerat a fi cea mai mare bucată de calcar din lume. Porțiunea de pământ este atât de plată încât căile ferate australiene au construit aici o magistrală în linie dreaptă pe o distanță de 483 de kilometri. Locul este aproape complet lipsit de vegetație, iar cantitatea medie anuală de precipitații nu depășește 142 mm.
O mare parte din Platoul Nullarbor, este ocupat de Parcul Național Nullarbor. Apa oceanului s-a infiltrat prin subteran și a creat mai multe găuri sau camere subterane pline cu gaze. Aceste goluri sunt denumite peșterile Murrawijinie, iar unele au fost amenajate ca și obiective turistice. Platoul Nullarbor se termină brusc cu spectaculoase Stânci Bunda, „locul unde pământul se termină” în limba aborigenilor. Aceste stânci se întind pe o distanță de 200 de kilometri în jurul Marelui Golf Australian.
Se crede că stâncile sunt dovada vie a separației Australiei de Antarctica acum 65 de milioane de ani. Au înălțimi cuprinse între 60 și 120 de metri și pot fi observate la est de autostrada Eyre. La capătul estic al stâncilor Bunda se află punctul de observare Bight, de unde în trecut aborigenii observau balenele care migrau spre apele reci ale Antarcticii, în fiecare toamnă.
Cele mai multe localități din regiune sunt așezări mici sau orașe părăsite în totalitate. Cel mai renumit oraș „fantomă” este Cook, care are în prezent doar 4 locuitori. O situație similară o găsim și în localitatea Forrest unde trăiește doar o singură familie.
Sursa: Travelling Australia, Explore Australia
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu