Cum sună o Auroră Boreală? Sunetul emis de acest fenomen, captat pentru prima dată de cercetători (audio)

Un finlandez și-a petrecut ultimii 15 ani din viață încercând să surprindă un lucru extrem de fascinant. Acesta a încercat să descopere dacă există sunete, zgomote, pe care le produce o Auroră Boreală. Relatări în acest sens au existat de multă vreme însă nimeni nu reușise până acum să capteze un astfel de sunet.
K. Laine susține că a auzit și înregistrat un asemenea sunet în timpul declanşării fenomenului luminos, în noaptea dintre 17 şi 18 martie 2013, când temperatura a fost de -20 grade Celsius, iar cerul era senin. Potrivit acesteia, sunetele sunt cauzate de o acumulare de sarcini electrice în stratul de inversiune. În cazul în care o auroră se produce peste stratul de inversiune încărcat electronic, perturbările geomagnetice cauza de energia electrică acumulată creează impulsuri magnetice măsurabile și sunete stabile.
Aurora e provocată de ciocnirea unor particule încărcate electric din magnetosferă cu atomi din straturile superioare ale atmosferei terestre, aflate la altitudini de peste 80 km. Aceste particule electrice au o energie de 1 până la 15 keV iar coliziunea lor cu atomii de gaz din atmosferă determină energizarea acestora din urmă.
Fenomenul se produce în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat și pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte și Venus. Totodată, fenomenul este de origine naturală, deși poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau în laborator.
sursa: livescience.com
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu