Cunoaste lumea

Noutăți

În weekendul cu cea mai lungă zi din an, râul Dâmbovița este luat cu asalt! Vino la Urban Fest!

  •  
  •  
  •  

În weekendul cu cea mai lungă zi din an (20-21 iunie) se ocupă iar centrul Bucureștiului, de dimineață și până seara, și se caută soluții pentru a face orașul mai frumos și pentru a recupera și transforma Dâmbovița într-un râu inteligent.

Ivan Patzaichin și echipa sa, vă invită să petrecți un weekend diferit: „Dacă ai pe acasă un caiac, o canoe, o placă sau vreo plută, hai pe Dâmbovița, de UrbanFest – Festival de dezvoltare urbană (16-21 iunie 2015, București)! Punem și noi la bătaie pentru plimbare și antrenamente – canotcile, lotca solară si SUP-urile.”

ivan-patzaichin
În paralel sunt dezbateri pentru Dâmbovița – râul inteligent, consultări publice despre rolul râului într-un oraș, târg de proiecte, ateliere de activare urbană, ateliere și jocuri pentru copii, paradă pe traseul Podul Unirii – Parcul Natural Văcărești, concerte și artificii.

11253890_1064142240282558_6413875446452543711_n
Ediția 2015 a UrbanFest, având ca temă „BlueGreen – Râuri în orașe smart”,  în zonele adiacente râului Dâmbovița, între Grozăvești și Parcul Național Văcărești. Evenimentul își propune să pună pe agenda publică rolul râurilor în metropolele moderne, ca factor identitar și de regenerare urbană, în contextul politicii europene de dezvoltare regională.

OCUPAM DAMBOVITA - EVENIMENTfoto mediafax

Eveniment organizat de Asociatia Ivan Patzaichin Mila 23 si SupAcademy Romania, în cadrul UrbanFest, festival organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România sub înaltul patronaj al doamnei Corina Crețu, comisarul european pentru politici regionale, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, Primăriei Sectorului 3, Apele Române, Biblioteca Națională a României și ARCUB.

Rowmania

NOTA:

21 iunie 2015: solstiţiul de vară şi cea mai lungă zi din an

Duminică la ora 19:38 are loc solstiţiul de vară în emisfera nordică şi ne bucurăm oficial de începutul verii! La această dată Soarele se află la cea mai mare înălțime deasupra orizontului la mijlocul zilei, iar ziua are durata cea mai lungă din an: 21 iunie va fi cea mai lungă din an (15 ore 32 de minute), iar noaptea cea mai scurtă (8 ore şi 28 de minute). Simultan, în emisfera sudică are loc solstiţiul de iarnă, când înălţimea Soarelui deasupra orizontului şi durata zilei sunt minime (la sud de cercul polar de sud Soarele nu răsare, producându-se mijlocul nopții polare.

solstitiu-iarna-vara
Începând cu această dată, durata zilei va începe să scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, moment în care va avea loc solstițiul de iarnă. În schimb, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers. Dacă în emisfera nordică pe 21 iunie e vara şi foarte cald, în emisfera sudică în aceeaşi zi începe oficial iarna.

Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau la cea mai mică înălţime faţă de ecuatorul ceresc. Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor Pământului nu este perpendiculară pe planul orbitei Pământului. Datorită acestui fenomen, cele 2 emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

solstitiul_de_vara_21_iunie_2013_53056700
Denumirea de solstițiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m. Din acelaşi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopți albe”.

www.scienceworld.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii