Povestea comorii uriașe ascunse de prințul sârb Milan Obrenovici în peșterile din Mehedinți. Harta securității și săpăturile în căutarea ei…

Cutiuţa de argint
Martorul
Pe faţa arsă de soare şi brăzdată de cute adânci, ochii mijiţi se mişcă repede şi şiret. Are 78 de ani, şi când îi prinzi privirea, îţi dai seama imediat că în ea licăreşte nebunia aurului. E ca o flamă care, odată ce te-a atins, mori cu ea în privire şi în suflet. O mai văzusem în ochii unor ţărani din Munţii Orăştiei, în apropierea cetăţilor dacice. N-are leac. Pe om îl cheamă Crăciun Constantin, şi din cauza vârstei, picioarele nu-l mai ajută să umble şi să urce în munţi, în căutarea comorilor. Însă mintea îi e tot acolo, scormonind prin peşteri, la rădăcinile fagilor seculari sau pe sub lespezi cu însemne.
„Păi pe Popescu l-a apucat moşu-meu. Se ţinea cu fata lui Ion Neagu, de stătea aici, în capu’ satului. Neagu a fost mare căutător de comori, şi după ce Popescu a găsit planurile lui Obrenovici, a venit la el să îl ajute, aşa s-a luat cu fata lui. Pe Valea Părului sunt zeci de peşteri, nu una. Cum să o găseşti pe-aia care e bună, că nu mai ştia nimeni unde s-a lucrat? Pe baza planului din cutia din casa popii, Popescu şi Neagu au găsit însemnele – piatra pătrată, snopul de grâu şi şarpele. Astea le-am văzut şi eu, erau dăltuite în piatră, dar mai târziu cineva le-a şters. Au găsit peştera, şi Popescu şi-a adus 30 de oameni de la Runcşor, cu care a lucrat doi ani, să scoată pământul din galeriile înfundate de ostaşii lui Obrenovici. După aia a venit războiul şi oamenii au plecat la armată. Popescu a plecat ultimul de aici şi se spune că a plecat cu un car plin de ferigă. N-a fost ferigă în carul ăla, da’ nici comoara lui Obrenovici nu a fost. Popescu a găsit doar momeala, aşa, o cantitate de aur pusă anume să crezi că aia e comoara şi să pleci. Nici nu era în peşteră, era pusă la Piatra, ca o vacă culcată. Eu ştiu, am ţinut în mâinile astea planul lui Popescu”, îmi spune Crăciun şi îmi arată palmele sale bătătorite, ca de miner. Bătrânul oftează. Ochii i se îngustează şi mai mult, privirea îi alunecă peste reportofonul meu, apoi peste grădină până departe, către muntele unde este Valea Părului. Apoi îşi ridică şapca pe frunte şi oftează din nou: „Acum… au trecut toate… Popescu şi fata lui Neagu au avut un copil. Era cam damblagiu, trăia în Zegujani. Am mers la el şi, până la urmă, ne-am înţeles şi mi-a dat planurile lui Popescu, adică alea vechi, ale lui Boboiceanu. După aia, cineva a ştiut şi m-am trezit cu Securitatea acasă. Au confiscat tot. Dar le am şi acum aici”, zice bătrânul şi îşi duce degetul arătător către tâmplă.
Securitatea
Prima oară când Securitatea a început să cerceteze comoara lui Obrenovici a fost în 1984, printr-un trimis special: Bebe Băcanu. Era unul dintre cei mai pătimaşi căutători de comori şi se spune că ar fi câştigat încrederea comuniştilor, după ce a predat 15 kilograme de „turte” dacice din aur, descoperite în Munţii Motrului. Timp de trei ani, Băcanu a cercetat zona, a strâns informaţii de la oameni şi s-a apucat să sape în peşteră. Nici de Crăciun nu pleca de acolo, ci făcea doar un foc mare, în gura grotei. În 1987, Băcanu a luat legătura cu Muzeul Militar din Bucureşti şi şi-a continuat prospecţiunile împreună cu maiorul Mutu, ca reprezentant oficial. Un an mai târziu, a venit o echipă de zece militari, care au recrutat oameni din sat şi au început săpăturile sistematice, la peştera comorii. Crăciun Constantin a fost şi el unul dintre oamenii de bază care au participat la lucrări. „Să cauţi după comoară nu e, dom’le, ca în filme. Acolo îţi arată o joacă de copii. Eu ştiu ce vorbesc, că am săpat luni de zile cu militarii. Galeriile erau înfundate, am scos tone de pământ de acolo. Câteodată, mă băgam pe vreo galerie îngustă cât mine şi pe acolo trebuia să scot bolovani. Sunt şi capcane, pietre puse pe-o dungă, şi dacă te-mpinge păcatu’ să o mişti, acolo rămâi: cade peste tine sau se huruie tavanul galeriei. Aşa am ajuns într-o cameră mare, din peşteră, unde era un lac. Lacul ăla era artificial, se făcuse din cauză că meşterii italieni ai lui Obrenovici au zidit galeriile şi apa nu a mai avut pe unde să se scurgă. Dar conform hârtiilor, exista «camera din pod», adică o galerie pe verticală, ce ieşea din camera comorii, deasupra muntelui. Se vedea sub lac zidul construit şi, fie îl spărgeam pe ăla, fie spărgeam pe sus. Când ne-am dat seama de asta, a venit un zvon că ne paşte beleaua. Se spunea că era ordin «de sus», ca după ce scoatem comoara, pe noi, muncitorii, să ne termine. Adică, să avem aceeaşi soartă ca soldaţii lui Obrenovici. Atunci a fost revoltă şi nimeni nu a vrut să mai lucreze. Aşa am înţeles că aurul scoate din om tot ce e mai rău. A sosit după aia Ilie Ceauşescu cu elicopterul, la Izverna, şi a venit la noi, să liniştească oamenii. Am vorbit personal cu el şi mi-a zis să îi dăm bătaie, că nu se întâmplă nimic, dar nimeni nu a vrut să mai intre în peşteră. S-a lucrat mai departe doar cu soldaţi, dar eu zic că nu s-a găsit nimic, pentru că a fost sabotare. Tot dintre ei… Securitatea… mai multe probleme care nu se pot discuta… Nu se poate divulga deocamdată. Nu am semnat nimic cu ei, dar nu se poate divulga.”
Sunt în mansarda profesorului Cornel Boteanu, printre obiecte şi poveşti vechi, adunate toate fir cu fir, ca nişte preţioase pepite de aur. Eram sigur că la un mare iubitor al plaiurilor Cloşanilor voi găsi câteva date noi despre comoara lui Obrenovici. Nu m-am înşelat.

Sus, pe unul dintre dealurile ce înconjoară Cerna Vârf, într-o casă de lemn de două sute de ani, trăieşte un bătrânel singur şi senin ca un sihastru: Dinică Pârvănescu. Cu o barbă până la brâu, încins cu o curea lată, din piele, şi încălţat cu opinci („că aşa m-am pomenit cu ele”), bătrânul cosea şi doinea. Cântecul lui se amesteca în aerul toamnei, ridicându-se în volute aurii.
„Mândro, la inima mea, este-un râu şi-o fântânea/ Râu-mi ţine de urât, fântâneaua de dor mult./ Râu-mi ţine de răcoare, fântâneaua de dor mare./ Dorule, arde-te-ar focu’,/ Tu mă gălbeneşti ca socu’./ Dorule, arde-te-ar para,/ Tu mă gălbeneşti ca ceara”.
– Moşule, de la cine ai învăţat să cânţi?
– De la tata, că el de micu’ lui umbla cu cetera şi cânta. O murit bietu’. Era la Motru şi i s-o făcut rău, aşe, din nimic. L-or dus la spital. Din salon mi-a zis că s-a ridicat din pat şi a înjurat că Dumnezeii mamii voastre, ce mi-aţi făcut? Mă mâncarăţi! Şi a murit, a pchicat la uşă, când a vrut să plece. Pe el nu îl interesa comoara, dar ceva ce nu trebuia să afle, a aflat, că el cânta la multe petreceri şi ştia multă lume.
– Comoara lui Obrenovici?
– Aia. El atât mi-a spus mie, că atunci când se va scoate aurul de pe Valea Părului, nu va şti nimeni.
– Dumneata ce ştii despre comoara asta?
– M-au chemat la Bucureşti, la Editura Militară, şi m-au ţinut trei zile acolo. Atunci am văzut şi harta şi era aşa, desenat… parcă am văzut casa mea, aşa era făcut, cu camere, şi acolo arăta 12 vase. Eu mai văzusem desenul la unu’ din Dâlma. Era pe hârtie de pergament şi lui i l-a luat la muzeu. Şi îmi aduc aminte cum erau camerele, de treceai din una în alta, şi capcana: şarpele cu capul roşu. Ne-a chemat să ne interogheze Ilie Ceauşescu, şi cum el aştepta în ziua aia delegaţie la aeroport, ne-a primit Ioan Talpeş. Cu Talpeş am avut discuţii la Editura Militară şi am fost şi la el acasă. A zis că dacă găsesc ceva, să nu dau peste hotare, să dau la stat, şi el are grijă şi ies cu fruntea sus din toată treaba. Da’ nu am găsit. După revoluţie, a venit unul scundac, împreună cu profesorul Pera, de la Severin. Or stat la mine. Scundacul era de la Bucureşti, da’ nu ştiu cine era, că nu mi-au zis nimic. Cred că era Ilie Ceauşescu, şi îmi aduc aminte că eu aveam putina cu brânză la ei în cameră, şi tot scădea brânza, şi eu, când am văzut aşa, am mutat-o de acolo şi le-am zis că la mine pe teren să nu lucreze, să caute unde vor.
– Unele comori sunt puse cu blestem. Nu e periculos să umbli după ele?
– Unele sunt cu blestem, altele doar cu legământ. Dar oricum ar fi, înainte să umbli la ea, comoara trebuie desorocită. Tata ştia cum să facă desorocirea. Se făcea cam aşa, că trebuia să roieşti un stup de trei ori, să îl muţi în trei stupi într-un an. Şi cu ceara din stupul roit a treia oară, făceai cumva, da’ nu mi-a spus tata niciodată cum, da’ el ştia. Îs tot felul de vrăji pe lumea asta, că o ţigancă în Severin mă luă şi zise către mine:
Cu vorbele moşului în minte, am pornit prin munte către peştera comorii de la Valea Părului. Am trecut pe lângă piatra scovainată, pe lângă piatra ca un vapor şi pe lângă cea ca o claie de fân. Şi iată-mă la intrarea principală a peşterii lui Obrenovici. E ca o gură flămândă şi neagră a muntelui, gata să te înghită. Mai sus, pe orice parte ai urca, alte galerii mai mici se deschid. Se vede pământul săpat proaspăt, pe lângă unele dintre ele. Bănuieşti labirintul mortal din străfunduri şi, brusc, pietrele devin umede şi lunecoase. Copacii scârţâie sinistru, şi din stratul auriu de frunze, bolovani albi ies la iveală, ca nişte oase lustruite. Poate că batrânul Pârvănescu are dreptate, şi nu ai ce face aici nici cu târnăcopul, nici cu dinamita: unele comori sunt legate cu lanţuri făcute din suflete rătăcite şi încuiate cu lacăte de crimă, fratricid, lăcomie şi minciună. O pasăre ţipa ritmic şi monoton, în timp ce valuri de aer mai reci decât aerul toamnei mi se încolăcesc pe picioare.
Cătălin Manole (Formula AS)
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Lucrurile acestea trebuiesc sa ramina acolo unde au fost puse,nimeni nu le-a pus de frost acolo…
lacomia si frostia inaintasilor lui, a rudelor si chiar a lui la un moment dat,a atras privirile altora,mai frosti si mai lacomi decit el!Nu este adevarat?Suntem 7 miliarde pe Terra si toti vrem totul…:)).Cine stie de cind,oamenii au observat calitatile unor metale si pietre(cristale,de obicei oxizi ai unor metale),durabilitatea in timp,o relativa usurinta in prelucrare,precum ductilitatea si maleabilitatea din care au rezultat adevarate capodopere.Probabil o manifestare a ceea ce percepeau si simteau sau practic(obiectele din lut sau lemn se pot deteriora nu si aurul sau argintul),sau amindoua.S-ar parea ca au mai observat ca mai inmagazineaza ceva;de cine au fost ingropate si ce s-a intimplat cu ei?(si stai si te miri:,,nu,nu exista asa ceva!”).Raul a inceput atunci cind au inceput sa fie evaluate in niste piese mici,rotunde,numite prozaic, bani.Si iara stai si te miri,he,febra aurului,razboaie…Poate la o intrebare ,,corecta”,vom avea ocazia sa discutam daca ceva ,nu a fost cumva, o operatiune de ascundere si recuperare a ceva concomitent cu actiunea de protectie a oamenilor pe timp indelungat(ar putea fi si un lucru bun!).Este doar o parere,va doresc o zi buna!