Aleea Cedrului – cea mai lungă alee din lume

Aleea Cedrului se află în oraşul japonez Nikko și se întinde pe o suprafață de 37 km, fiind considerată cea mai lungă alee din lume. Zona conține aproximativ 13.000 copaci de cedru și a fost creeată în urmă cu aproape 400 de ani.
Copacii au fost plantaţi timp de 20 de ani începând din 1625, ca acces spre templul Sintois Toshogu din Nikko, de Matsudaira Masatsuna, un feudal care îl servea pe Tokugawa Ieyasu, primul șogun din Şogunatul Tokugawa. După moartea lui Tokugawa în 1616, Matsudaira Masatsuna a decis să construiască templul Nikko Toshogu şi a început să planteze arborii de cedru japonez de-a lungul drumului principal care duceau spre Nikko. Se estimează că au fost plantați de-a lungul timpului aproximativ 200,000 de copaci, însă tăierile ilegale și lărgirea drumul de acces, dar și poluarea, au dus la reducerea drastică a acestora.
Anterior, în Perioada Edo, anii 1603 – 1867, Aleea Cedrului a fost sub controlul lui Nikko Bugyo, magistratul local care s-a îngrijit îndeaproape de zonă. Ori de câte ori se observau cedrii uscaţi sau dezrădăcinaţi, oficialii comunei erau obligaţi să anunţe magistratul. Copacii deterioraţi puteau fi tăiaţi doar cu permisiunea acestuia, iar oamenii erau obligați să planteze în loc câte 10 puieți noi pentru fiecare copac înlăturat.
Odată cu politica de modernizare a politicii duse în perioada Meiji, 1868 – 1912, mii de copaci au fost tăiați pentru consolidarea drumului, iar la nivel național se discuta chiar de distrugerea aleii, arborii urmând a fi folosiți de către populație pentru încălzire pe perioada iernii. Din fericire acest lucru nu a mai fost realizat, iar astăzi oricine ajunge în Nikko poate admira acest minunat peisaj. Astăzi Aleea Cedrului este proprietate culturală şi unica a Japoniei, în prezent zona fiind declarată Monument Natural.
sursa: amusingplanet.com
traducere și adaptarE: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu